Ange ditt sökord

Annons:

Hudkrämen hjälper inte..

Hej Ylva! Jag är snart 18 år gammal och har sedan några år tillbaka problem med min torra hud. Från början trodde jag inte att det var så allvarligt, men så småningom blev det allt värre och värre. Jag hade bl.a. väldigt torr hy som kliade och rodnade. Jag kontaktade en hudläkare som skrev ut en del krämer och salvor. (Hydrokortisonsalva, Canoderm, även Clarityn). Jag började använda dessa och visst, huden blev aningens smidigare, men eksemen försvann inte. Jag har fortfarande röda partier på kroppen, bl.a. på överarmar, rygg, bröst, ansikte och lite på magen. Det är som värst efter jag duschat. (Jag duschar max 1 gång/dag. Detta bidrar för övrigt att jag tyvärr måste avstå från sportaktiviteter i skolan m.m.)

Jag vet att det kommer bli bättre nu i sommar, p.g.a. klimat och UV-ljus. Men vad händer i höst? Jag gör allt för att slippa att få tillbaka eksemen! Hur ska jag göra? Tack på förhand. /Maque.

Svar till signaturen Maque
På din beskrivning låter det som du har atopiskt eksem. Typiskt för atopiskt eksem är just uttalat torr hud och eksem med rodnad och KLÅDA. Du har sannolikt ej optimal behandling. det är mycket viktigt att man ej underbehandlar atopiskt eksem, då dras man onödigt länge med klåda och eksem. Bra alternativ är kort tid med stark kortisonkräm eventuellt kombinerat med ljusbehandling. Det går bra att duscha en gång dagligen bara du inom 2 minuter smörjer in dig med mjukgörande. Du skall absolut inte undvika sport och idrott i skolan, det är viktigt att röra på sig. Läs på vår hemsida en bra artikel om just atopiskt eksem där du får goda råd om lokalbehandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 28 april, 2002 Publicerad: 28 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: