Ange ditt sökord

Annons:

Hudkräm vid soleksem?

Hej! Jag har problem med soleksem, framförallt på armarna. Det är röda små knoppar. Kan jag använda Propyless eller Propyderm? Vad bör jag använda för efter-sol-kräm? Vi ska åka till utlandet i två veckor. Vad bör jag göra för att bli kvitt dessa kliande prickar? Jag äter ett naturläkemedel som ska vara bra mot soleksem, men märker ingen skillnad.

Det finns ingen bra bot mot soleksem, utan det viktigaste är att ta det lugnt med solen. Börja sola mycket försiktigt, kanske bara 10-15 minuter och öka försiktigt uppåt så huden blir härdad. Använd täckande kläder, solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor och var till större delen i skuggan. Betänk att även i skuggan når 50% av UV-ljuset. Man kan även ta en långlunch mellan 11-13, då dessa 2 timmar mitt på dan ger 50% av dagens UVB-ljus. Tillägg med hälsokost som sannolikt innehåller beta-karoten (det gula i morötter) ger en minimal solskyddseffekt med solskyddsfaktor på mellan 2-3.
Mot de kliande prickarna kan Du gärna använda Apotekets Hydrokortisonkräm morgon och kväll till det blir bättre (några dagar). Både Propyless och Propyderm kan Du använda som "After-sun". Vill Du den ska svalka ännu mera, kan Du gärna förvara den i kylskåpet innan Du smörjer in Dig, så blir det riktigt kylbalsam.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!