Ange ditt sökord

Annons:

Hudkräm vid soleksem?

Hej! Jag har problem med soleksem, framförallt på armarna. Det är röda små knoppar. Kan jag använda Propyless eller Propyderm? Vad bör jag använda för efter-sol-kräm? Vi ska åka till utlandet i två veckor. Vad bör jag göra för att bli kvitt dessa kliande prickar? Jag äter ett naturläkemedel som ska vara bra mot soleksem, men märker ingen skillnad.

Det finns ingen bra bot mot soleksem, utan det viktigaste är att ta det lugnt med solen. Börja sola mycket försiktigt, kanske bara 10-15 minuter och öka försiktigt uppåt så huden blir härdad. Använd täckande kläder, solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor och var till större delen i skuggan. Betänk att även i skuggan når 50% av UV-ljuset. Man kan även ta en långlunch mellan 11-13, då dessa 2 timmar mitt på dan ger 50% av dagens UVB-ljus. Tillägg med hälsokost som sannolikt innehåller beta-karoten (det gula i morötter) ger en minimal solskyddseffekt med solskyddsfaktor på mellan 2-3.
Mot de kliande prickarna kan Du gärna använda Apotekets Hydrokortisonkräm morgon och kväll till det blir bättre (några dagar). Både Propyless och Propyderm kan Du använda som "After-sun". Vill Du den ska svalka ännu mera, kan Du gärna förvara den i kylskåpet innan Du smörjer in Dig, så blir det riktigt kylbalsam.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: