Ange ditt sökord

Annons:

Hudförändringar på magen

För en tid sedan började jag få små, pyttesmå, ljusrosa nästan vita fläckar på magen, strax nedanför brösten. De blev färre över sommaren men nu har de blivit betydligt fler än innan.

Min pojkvän har liknande problem men hans fläckar har spridit sig över hela överkroppen och han har nästan tappat alla pigment i stora sjok på bröstkorgen.

Vad kan detta vara? Är det en smittsam hudsjukdom, en brist i näringsintaget eller något allvarligt?

Vart kan jag vända mig för att få hjälp?

Hej! Det låter som pityriasis versicolor (en ytlig svampinfektion, se dermatologens patientinformation), eller rester efter den. Behandling sker med utvärtes läkemedel mot jästsvamp, tex Fungoralschampoo som appliceras 3 dagar i rad som en duschtvål, får verka i 5 minuter, sedan duschas av. De vita områdena går ej bort nu, men blir åter bruna vid nästa solning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: