Ange ditt sökord

Annons:

Hopplöst fall?!

Jag är 27 år och tjej. Har sedan jag var 18 och avslutade en hormonbehandling plågats av stora bölder i ansiktet. Gick på hudkliniken på sjukhuset i drygt 5 år, och fick där utskrivet förmodligen allt som finns på marknaden. Det sista jag provade var Roaccutan, som inte gav något resultat.

Senare flyttade jag och tog då kontakt med en privat hudläkare, som vid första besöket omedelbart frågade hur det var med min mens. Jag berättade att jag har mens ca var 3:e månad, varpå han direkt misstänkte att mina problem bottnar i detta.

Jag blev skickad till en gynekolog, som ställde diagnosen PCO. För att hålla detta i shack äter jag p-piller (Mercilon). Jag fick också bekräftat det som orsakade att jag åt en hormonkur redan vid 18-års ålder – jag skulle vara i det närmaste steril. Nu visade det sig inte vara riktigt så illa – jag har två barn som jag fått helt utan behandling!

För att snabbt få kontroll på bölderna åt jag en ny kur Roaccutan, och smorde med Betnovat och Dactacort.

Nu har jag just inga bölder längre, vilket är jätteskönt, men istället har jag till och från hela ansiktet fullt av vätskande små “blåsor” (ser ut som pyttesmå finnar, men innehåller bara “vatten”). Jag är väldigt röd och irriterad i huden, och enormt torr.

Har provat snart sagt varenda hudcreme, men verkar inte tåla dem. De vätskande blåsorna jag nämnde dyker upp när jag ätit något (ostbågar t.ex.)eller smort mig med något jag inte tål (vilket är det mesta), och även om jag är länge i ett rum med mycket parfymer. För att försöka beskriva känslan, så kan jag närmast likna det med att ha somnat i solen: stel – grimaserar jag så spricker huden, vätskande blåsor, flagnande och röd!

Jag har ju till följd av bölderna många ärr, som jag vill försöka slipa bort, men någon slipning är inte aktuell förrän jag fått bukt med huden.

Jag börjar ju närma mig de 30, och är innerligt trött på att ha “tonårs-finnar”!!!!

Svar till signaturen fnöske
Den beskrivning du ger av dina nuvarande symtom i ansiktet med små rodnade knottror, torr hettande hud som försämras av viss mat, leder tanken till Rosacea, "den vuxna kvinnan/mannens acne". Jag har i flera tidigare svar berättat om denna hudsjukdom som påminner mycket om acne men ses när man tycker man borde kommit över perioden med "tonårsfinnar.Se dessa svar samt Dermatologens patientinformation nr 2!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 29 januari, 2002 Publicerad: 29 januari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: