Ange ditt sökord

Annons:

Hjälper Champix mot snusbegäret?

Kämpar med att sluta snusa . Hjälper Champix mot snusbegäret?
L.H

Champix verkar genom att blockera platsen på nervcellerna där nikotinet utövar sin verkan (en av de sk nikotinreceptorerna) samtidigt som läkemedlet svagt stimulerar receptorn vilket minskar abstinensen. Mot denna bakgrund förefaller det sannolikt att Champix ökar möjligheterna inte bara för att sluta röka utan även för att sluta snusa. Jag har använt Champix till flera snusare som sökt då de upplevt att nikotinberoendet och inte de själva styrde över sina liv. Likaså har jag använt det till personer som inte klarat av att sluta med nikotinersättningsmedel. I dessa fall har jag skrivit Champix utan rabatt då det är godkänt endast vid rökavvänjning.

I slutet av februari 2010 kommer resultaten från en snusstoppstudie presenteras där Champix jämförts med placebo (”sockertablett” med exakt samma utseende som Champix) så att vare sig patient eller studiepersonal ska veta vem som fått vad. Om Champix har bättre effekt än placebo blir det första gången ett läkemedel visar detta. Tidigare studier med nikotinersättningsmedel och Zyban har tyvärr inte visat bättre effekt än placebo vad gäller möjligheten att uppnå ett snusstopp.

Styrkan i nikotinberoendet har beräknats vara mellan beroendet för LSD och amfetamin och betydligt starkare än alkoholberoendet varför behovet av ett läkemedel som kan vara ett stöd är stort för de som önskar sluta snusa.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 8 februari, 2010

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: