Ange ditt sökord

Annons:

Hjälp, jag lider..!

Hejsan!
Jag är en tjej på 15 år, och jag har ett litet problem som jag gärna vill bli av med..! Det är så att mina armar och ben är helt knottriga. Porerna är liksom stora och röda, så det blir som små knottror överallt. Det är jättejobbigt, för jag kan inte visa mig i linne eller t-shirt! Inte heller kort kjol eller shorts. Folk brukar ofta fråga mig om jag har någon sjukdom, men det kan jag inte svara på, eftersom jag inte alls vet vad knottrorna beror på.
En kille som jag känner säger att det kan bero på att jag har dålig blodcirkulation. Kan det vara fallet?
Min pappa har sagt att han hade likadant när han var yngre, men att han “solade bort” knottrorna. Tror du att jag kan göra det? Fast det skulle nog bli ganska jobbigt för mig, eftersom mitt pigment inte är det bästa… Jag är blond, och bränner mig väldigt lätt. Min hud blir illröd och svider(även om jag använder hög solskyddsfaktor), och nästan aldrig brun. Om jag har riktig tur kan jag bli liiite brun efter ett tag, men det är sällan. Jag rodnar även lätt. 1999 var jag utomlands, i Italien, och då brände jag mig väldigt mycket. Fick t o m en blossa på örat!
Men vad beror mina äckliga knottror på??? Jag har haft dem så länge jag kan minnas..! Nu vill jag att de skall bort, men HUR? Kommer jag alltid att ha så här..? Snälla, försök ge mig svar, jag lider pågrund av dessa knottror på armar och ben…

Svar till "Det prickiga monstret"
Det du beskriver är sannolikt keratosis pilaris, en form av ärftlig rubbning i bildningen av hudens hornlager kring hårsäckarna. Detta stämmer ju med att din pappa haft samma besvär. Mest besvär brukar man ha under tonåren, därefter inträder en förbättring. Behandlingen är mjukgörande krämer, försiktig skrubbning vid dusch och bad. Sol förbättrar ofta.Du kan läsa mer om Keratosis pilaris i Dermatologens patientinformation nr 28.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 26 juni, 2001 Publicerad: 26 juni, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: