Ange ditt sökord

Annons:

Har jag MS?

Såg ett program om en tjej som hade MS. Jag har väldigt länge varit extremt trött, irriterad, klarar ej stress, deprimerad/nedstämd, klarar ej av alla hålla urinen, har ofta migrän, kraftig smärta och kramp i händer och fingrar om jag håller i en kasse, som inte alls behöver vara tung och jag svettas kopiöst. Kan bara gå 500 m och vara dyblöt. Så att det droppar om håret av svett. Har till och med ett förhöjt Hb som de säger beror på att jag är uttorkad. Kan detta vara symtom på MS? Vanna (42år)

Har du de besvär som beskrivs och funderingar över att detta skulle kunna vara MS, måste du söka läkare! Det finns ju andra åkommor än MS varför man bör göra en fysisk undersökning av bland annat ditt nervsystem, där man kontrollerar reflexer, undersöker din förmåga att känna olika beröringar osv. Vidare tar man en del blodprover för att utesluta eventuell blodbrist inklusive B12 brist, se på ämnesomsättningen med mera. Har man misstanke om MS går man vidare med undersökning av vätskan kring ryggmärgen, samt att man ber även ögonläkare att se på ögonnerven i ögonbotten. Alltid bättre att få vetskap än att man lever i ovisshet!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Sömn & Stress

Symtom på sömnapné

Hej! Min man har andningsuppehåll när han sover. Flera gånger per timme och uppehållet kan vara oroväckande länge vilket gör att jag måste putta på honom för att se så han börjar andas igen. Han snarkar mycket och det låter ansträngande för honom. Han vaknar till ibland av detta men det kommer han inte ihåg. Han är också väldigt trött på morgonen, 44 år. Undrar om detta kanske kan vara sömnapné?

Sömn & Stress

Sömnproblem vid skiftarbete

Jag jobbar 4 skift, sover dålig ca 3 till 4 timmar när jag jobbar natt (5 nätter). Somnar lätt när jag kommer hem men vaknar efter 3 till 4 timmar och kan inte somna om. Har försökt med det mesta, såsom motion, kallt i sovrummet, hörselproppar, mörkt i rummet, men inget hjälper. Vad ska jag göra?

Sömn & Stress

Misstänker att anhörig kommer bli utbränd

Hej! Jag tror att min syster kommer att bli utbränd. Hon är ständigt trött, vissa nätter sover hon ingenting, hon är väldigt lättirriterad och ojar sig över att hon har så mycket att göra. Jag har själv gått in i väggen och det är som att jag ser mig själv innan det hände. Hon vägrar lyssna på mig när jag säger att hon måste lugna ned sig. VAD bör man göra som anhörig om man känner någon som man tror är på väg att bli utbränd?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: