Ange ditt sökord

Annons:

Har bestämt mig att sluta röka!

Har nu bestämt mig att sluta röka. Ska bli opererad om 2 månader och lovade min läkare sluta röka. Äter idag antidepressiva medel, kan jag då äta de receptbelagda tabletter för rökavvänjning? Eller finns det något annat hjälpmedel.

Att vara rökfri innan en operation är mycket positivt då detta ökar chanserna för en snabbare konvalescens, bättre läkning av ärret etc.

Då ett rökstopp för många innebär en period av ökad risk för oro och nedstämdhet bör du diskutera detta noggrant med den läkare som sköter din antidepressiva medicinering. Det finns inget allmängiltigt svar på din fråga utan typen av rökstoppsstöd bör du och din läkare i samråd besluta om.

Tyvärr tror jag att det i vården finns en rädsla för att närma sig en diskussion kring olika former av rökstoppstöd för personer med psykisk ohälsa. Förhoppningsvis kan detta ändras när vi får resultaten från pågående studier med Champix som rökstoppshjälpmedel hos personer med psykisk ohälsa.

Mvh

Per Åke Lagerbäck

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: