Ange ditt sökord

Annons:

Har återigen bestämt mig för att sluta röka

Har återigen bestämt mig för att sluta röka och är nu inne på dag 2 i mitt rörkfria liv med hjälp av
Nikotinell nikotinplåster 21 mg, alltså dom starkaste. Det funkar jättebra med dom, det vet jag sen 2 år tillbaka när jag gjorde förra rökstoppet men när jag var inne på 3:e veckan fick jag en allergireaktion på huden för jag såg ut som en prickig korv på armarna. När jag sen bytte till ett svagare och efter rekomenation av en läkare använda tuggummi (tuggade frenetiskt) då pajade magen och då var jag tillbaka till cigaretterna.
Nu använder jag dessa plåster igen för det är dom enda jag litar på (psykiskt beteende antar jag) och min fråga är: När dessa hudiritationer kommer igen kan jag då använda kortisonsalva som någon förslagit och fortsätta med mina plåster. Jag måste lyckas denna gång.

Kortisonsalva kommer med största sannolikhet minska eller ta bort dina hudbesvär. Grundprincipen är dock att inte utsätta dig för det som orsakar dina besvär, nikotinplåsterna. Jämfört med att röka torde dock kombinationen av kortisonkräm och nikotinplåster vara att föredra. Din tro på nikotinplåstret är förståss viktigt att dra nytta av i behandlingen men du bör med hänsyn till hudreaktionen överväga andra sätt, som tabletter och nässpray, att tillföra nikotin.

Ett helt nikotinfritt alternativ är de receptbelagda läkemedlena Zyban och Champix som i stora dubbelblindstudier är de bästa hjälpmedlena för att uppnå nikotinfrihet.

Mvh

Per Åke Lagerbäck

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: