Ange ditt sökord

Annons:

Hårsäcksinflammation eller vad?

Hej. Jag är en kille på 21 år som haft konstiga utslag på bröstet sedan början på förra året. Jag hade hög feber och nässelutslag under förra julen. Tillfrisknade dock och har inte haft något sånt sedan dess men dom här nya utslagen kom strax efter det och dom kliar inte alls eller gör ont. Dom ser bara ut som mer eller mindre framträdande rodnader på huden som oftast är diffust runda och endast lätt upphöjda. Jag kan vara fri från dom i 3-4 dagar sen så kommer dom igen oftast flera per dag. Vissa dagar kommer bara nån enstaka men dagarna som jag inte får några är lätträknade.

Dom påminner inte alls om nässelutslag eftersom dom inte kliar. Dom är rosa eller rödaktiga. Dom ser heller inte ut som acne eftersom bara väldigt få ibland har var i sig. Nåt som är konstigt med dom är att dom försvinner efter några dagar utan att lämna spår medan nya poppar upp. Första dagen syns dom bäst sen försvinner dom bort. Som längst sitter dom kvar en vecka. Dom tonas sakta bort och blir ljusare och sedan finns inget spår av dom. Om man trycker på dom försvinner rodnaden.

Jag har baddat med klorhexidin på dom och smörjt in mig med Propyless eftersom jag trodde det var hårsäcksinflammation men det vart ingen förbättring, nästan värre. Har även använt aco acnelösning utan resultat.

Eftersom dom hängt kvar så pass länge är jag rädd att dom är kroniska. Har bara visat dom en gång för en läkare eftersom jag trodde det var hårsäcksinflammation och hon sa åt mig att badda med klorhexidin och tvätta med tvål men det hjälpte inte.

Har ni nån aning om vad det kan vara?

Hälsningar Danne

Utslag på bröstet kan naturligtvis bero på olika orsaker. Det vanligaste utifrån Din beskrivning är nog någon variant av nässelutslag (finns den varianten som är småprickiga och kommer när man blir svettig/stressad - kolinerg urticaria) eller nån hårsäcksinflammation. Sen kan man även ha sk nummulära eksem, dvs mynteksem. Det kommer oftast hos yngre personer som duschar mycket och torkar ut huden. Det diskuteras om det beror på en uttorkning av huden med en rubbad bakterieflora i huden. Grundreceptet då är att duscha mindre (ffa att inte hela tiden torka ut huden med tvål, eller använda en duscholja modell pH5 Eucerin från Apoteket) och använda mjukgörande lotion/kräm. Är det mer eksemartat brukar huden bli lite röd, torr och kanske fjällande. Du skulle kunna pröva Daktacort/Cortimyk från Apoteket receptfritt, men blir Du inte bättre på nån vecka tycker jag Du får visa upp Dina utslag igen för en läkare, och blir Du inte hjälpt är det nog bäst att en hudläkare får bedöma Dina utslag.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: