Ange ditt sökord

Annons:

Hårsäcksinflammation eller vad?

Hej. Jag är en kille på 21 år som haft konstiga utslag på bröstet sedan början på förra året. Jag hade hög feber och nässelutslag under förra julen. Tillfrisknade dock och har inte haft något sånt sedan dess men dom här nya utslagen kom strax efter det och dom kliar inte alls eller gör ont. Dom ser bara ut som mer eller mindre framträdande rodnader på huden som oftast är diffust runda och endast lätt upphöjda. Jag kan vara fri från dom i 3-4 dagar sen så kommer dom igen oftast flera per dag. Vissa dagar kommer bara nån enstaka men dagarna som jag inte får några är lätträknade.

Dom påminner inte alls om nässelutslag eftersom dom inte kliar. Dom är rosa eller rödaktiga. Dom ser heller inte ut som acne eftersom bara väldigt få ibland har var i sig. Nåt som är konstigt med dom är att dom försvinner efter några dagar utan att lämna spår medan nya poppar upp. Första dagen syns dom bäst sen försvinner dom bort. Som längst sitter dom kvar en vecka. Dom tonas sakta bort och blir ljusare och sedan finns inget spår av dom. Om man trycker på dom försvinner rodnaden.

Jag har baddat med klorhexidin på dom och smörjt in mig med Propyless eftersom jag trodde det var hårsäcksinflammation men det vart ingen förbättring, nästan värre. Har även använt aco acnelösning utan resultat.

Eftersom dom hängt kvar så pass länge är jag rädd att dom är kroniska. Har bara visat dom en gång för en läkare eftersom jag trodde det var hårsäcksinflammation och hon sa åt mig att badda med klorhexidin och tvätta med tvål men det hjälpte inte.

Har ni nån aning om vad det kan vara?

Hälsningar Danne

Utslag på bröstet kan naturligtvis bero på olika orsaker. Det vanligaste utifrån Din beskrivning är nog någon variant av nässelutslag (finns den varianten som är småprickiga och kommer när man blir svettig/stressad - kolinerg urticaria) eller nån hårsäcksinflammation. Sen kan man även ha sk nummulära eksem, dvs mynteksem. Det kommer oftast hos yngre personer som duschar mycket och torkar ut huden. Det diskuteras om det beror på en uttorkning av huden med en rubbad bakterieflora i huden. Grundreceptet då är att duscha mindre (ffa att inte hela tiden torka ut huden med tvål, eller använda en duscholja modell pH5 Eucerin från Apoteket) och använda mjukgörande lotion/kräm. Är det mer eksemartat brukar huden bli lite röd, torr och kanske fjällande. Du skulle kunna pröva Daktacort/Cortimyk från Apoteket receptfritt, men blir Du inte bättre på nån vecka tycker jag Du får visa upp Dina utslag igen för en läkare, och blir Du inte hjälpt är det nog bäst att en hudläkare får bedöma Dina utslag.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!