Ange ditt sökord

Annons:

Hårbotten,”eksem”?

Jag är 37 år, och sedan lite mer än ett år tillbaka besvärats av klåda och mjäll i hårbotten som kommer och går. Mjällen och klådan uppträder fläckvis i hårbotten i områden stora som enkronor till femkronor. Jag kan vara helt utan några som helst symtom tidvis, men så uppstår det klåda och från att inte ha någonting på morgonen kan det några timmar senare drösa av mig. Detta kan kulminera vid mens. Har provat snart allt från byte av schampo till naturpreparat typ aloevera osv. VAd ska man göra ?

Svar till signaturen Ohlsson.
Klåda och mjällbildning i hårbotten orsakas oftast av mjälleksem(seborroiskt eksem). Detta eksem hör till gruppen inifrån kommande eksem där man alltså inte har någon yttre faktor som orsak. Eksemet sitter i hårbotten, ansikte, bröst, rygg, ibland i armhåler och ljumskar, d,v,s, på ställen där man har talgkörtlar med hög aktivitet.
Behandling i hårbotten med Fungoral schamopo och en kortisonlösning brukar hjälpa men man får behandla i perioder annars återkommer symtomen.
Se övrigt Dermatologens patientinformation nr 33!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: