Ange ditt sökord

Annons:

Hårbotten mm

Hej. Jag är en kille på snart 20 år som har problem med min hårbotten. Jag har likadant vid ögonbrynen o mustaschen om jag inte rakar mig: jag får skorpor o så är det helt rött. Det är det precis som mjäll och jag har provat mjällschampo/balsam men inget funkar. Det går mig på nerverna för det kliar o har sig när jag svettas. Sen när jag kliar så får jag sår eftersom jag river upp skorporna. Vad kan det vara? Har haft det i typ 2 år.

Hej!
Det låter som mjälleksem, även kallat seborroiskt eksem. Det är vanligt att seborroiskt eksem börjar under tonåren. Det är typiskt att det sitter i hårbevuxna områden i ansiktet, som skäggbotten. Mjällschampo kan ha en viss effekt men när det är såpass besvärligt som du beskriver, så behövs det starkare medel. Bäst brukar kortisonlösning fungera. Sök din husläkare för hjälp med detta.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: