Ange ditt sökord

Annons:

Håravfall i samband med mjälleksem

Hej!

Jag är en tjej på 17 år som successivt märkt av kliande områden främst på baksidan och sidorna i hårbotten. Trodde först det var vanligt mjäll. Var hos husläkare som uppfattade det som mjälleksem och jag fick Betnovat, stark kortisonlösning och Fungoral schampo. Fjällen minskade i storlek men områdena bestod. Efter drygt två månaders behandling märkte jag att håravfallet ökade. Frågade min husläkare om detta men ombeddes fortsätta med kortisonlösningen eftersom detta inte var farligt att använda i hårbotten. Efter ytterligare två månader tappade jag ännu mera hår, huden stramade och ömmade. Min tidigare tjocka kalufs har minskat till hälften. Har nu fått Diprosalic kortisonlösning men har inte vågat pröva detta utan gjort uppehåll i behandlingen eftersom det känns obehagligt att fortsätta använda så starka medel under så lång tid utan någon fullgod effekt! Är nu naturligtvis jätteorolig för att förlora ännu mera hår, jag verkar tappa hår jämnt över huvudet. Vad ska jag göra? Är hälsokost ett alternativ?

Mjälleksem brukar inte ge ett diffust håravfall såsom du beskriver att du har. Vid diffust håravfall bör man utreda om någon bakomliggande invärtes orsak finns såsom järnbrist, sköldkörtelrubbning, kronisk infektion os.v. Ofta hittar man ingen bakomliggande orsak.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 3 augusti, 2003 Publicerad: 3 augusti, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: