Ange ditt sökord

Annons:

Hålla föreläsningar om rökavvänjning

Jag har slutat röka har rökt i 40 år men drabbades av kol .fick svårt att andas gå i trappor fick
svårt att röra mig ,sitter mest inne blåst och kallt väder försämrar min andning , livet har blivit

begränsat det är 1-årsedan jag slutade. jag har använt nikotin preparat, utan dessa skulle det
blivit svårt men är nu rökfri, det har med motivation att göra inte pågrund av utb , för lite info
i skolorna och arbetsplatser, jag skulle vilja hålla föreläsning om detta ämne jag som levt men
rökning och rökare hela livet.ps vart vänder man sig tack på förhand. Majvor (60år)

Majvor,

Grattis till ditt rökstopp som alltid är första åtgärden för att bromsa besvären vid KOL. Dessutom finns några inhalationsläkemedel som lindrar besvären vid KOL och jag hoppas att du har fått hjälp av något eller några av dessa.

Motivation är alltid grunden för att nå ett lyckat rökstopp. Samtidigt måste vi komma ihåg att nikotionberoendet är ett starkt beroende i nivå med flera typer av narkotika. Tillverkarna av såväl cigaretter som snus tillsätter olika ämnen till tobaken i syfte att öka graden av beroende som utgör grunden för fortsatt konsumtion. Ett av dessa ämnen är ammoniak som ökar nikotinets effekt på hjärnan och därmed beroendet. Det finns undersökningar som visar att 70 % av svenska rökare vill sluta men mindre än 5 % klarar det utan stöd. Av de som slutar är det dessutom många som återfaller.

Jag vet inte var du bäst ska vända dig om du vill dela med dig av dina erfarenheter. Kanska kan det fungera om du skriver ner dina tankar och skickar till en skola i din närhet eller till ”Non smoking generation” för att väcka deras intresse.

Mvh

PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: