Ange ditt sökord

Annons:

Händer, hud

Hej! Är en kvinna på 39 år som har problem med mina händer. På insidan av vänstra handen brukar jag vara väldigt torr och narig i omgångar och på insidan av högra handen så brukar jag tappa hud, flagna.
Nu har jag även börjat få symptom på ovansidan på högra handen där jag är narig och huden ser ut som en frukt, typ äpple, som börjar bli lite skrynglig i skalet.
Tvättar händerna mycket och andvänder latexhandskar mycket i arbetet.
Kan det bero på det eller är det någon annan typ av eksem eller hudbesvär?

Olika retande och uttorkande ämnen mot huden ger så småningom en eksemretning. Man brukar många gånger prata om "husmorseksem", man gärna ser hos föräldrar som är hemma och tar hand om småbarn med evigt tvättande och blöjbyten. Grundbehandlingen är att försöka undvika frekvent handtvätt, använda mild tvål eller bara skölja händerna i ljummet vatten och framförallt hela tiden smörja in händerna med kräm. Arbetar man med "gummihandskar" blir det gärna fuktigt och svampigt i handskarna, och det är i så fall bättre att först använda bomullsvantar (kan köpas t.ex på Apotek eller Claes Olsson) och utanpå dessa sen "gummihandskarna". Blir det inte bättre kan man använda en svag kortisonkräm och hjälper inte detta får Du be om hjälp av vårdcentralen/Din husläkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!