Ange ditt sökord

Annons:

Gryn i hårbotten, atopiker

Hejsan! Jag har sedan barnsben haft atopiskt eksem. Detta har också drabbat min hårbotten som kliar och blir sårig i perioder. Jag har provat allt som ordinerats av olika läkare, dvs mjukgörande, olika receptbelagda shampoon, kortisonlösningar etc. När jag läser beskrivningen på mjäll eller seborré så stämmer det inte riktigt in på hur det ser ut i min hårbotten. Det finns inga flagor eller flingor. Mitt hår kan vara helt nytvättat, men om jag försiktigt för en fingrarna genom hårbottnen så får jag små granulat under naglarna. Likadant om jag kammar. Känner jag försiktigt i hårbottnen så sitter dessa små mjuka kulor överallt. Vad är detta? Är det nån överproduktion av något från hårsäckarna? Jag har haft det såhär så länge jag kan minnas. Börjar bli less. Det påminner om gnetter, men är inte det.

Hårbottenproblem är vanligt hos de som har atopiskt eksem (böjveckseksem). Oftast är det nån variant på mjälleksem, som ju beror på en eksemretning som jästsvampar orsakar. Grundbehandlingen är oftast att använda mjällschampo som Ketoson eller Fungoral. Är det mycket besvär med klåda, kan man gärna kombinera med en kortisonlösning.
Har man mer "tjocka fjäll" i hårbotten, ska man alltid tänka på psoriasis. Det är däremot mycket ovanligt att man samtidigt har kombinationen atopiskt eksem + psoriasis. Kroppen väljer vanligen det ena eller det andra. Just vad Du har i hårbotten har jag lite svårt att säga, men några talgbollar är det inte. De som har lite besvärlig hårbotten kan ibland bli hjälpta med schampon som Sevorex från apoteket, BioPlus från vissa frisörer eller ett tjärschampo från hälsokosten. Hjälper inte detta bör Du söka läkarhjälp och kanske be en hudläkare om hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: