Ange ditt sökord

Annons:

Gryn i hårbotten, atopiker

Hejsan! Jag har sedan barnsben haft atopiskt eksem. Detta har också drabbat min hårbotten som kliar och blir sårig i perioder. Jag har provat allt som ordinerats av olika läkare, dvs mjukgörande, olika receptbelagda shampoon, kortisonlösningar etc. När jag läser beskrivningen på mjäll eller seborré så stämmer det inte riktigt in på hur det ser ut i min hårbotten. Det finns inga flagor eller flingor. Mitt hår kan vara helt nytvättat, men om jag försiktigt för en fingrarna genom hårbottnen så får jag små granulat under naglarna. Likadant om jag kammar. Känner jag försiktigt i hårbottnen så sitter dessa små mjuka kulor överallt. Vad är detta? Är det nån överproduktion av något från hårsäckarna? Jag har haft det såhär så länge jag kan minnas. Börjar bli less. Det påminner om gnetter, men är inte det.

Hårbottenproblem är vanligt hos de som har atopiskt eksem (böjveckseksem). Oftast är det nån variant på mjälleksem, som ju beror på en eksemretning som jästsvampar orsakar. Grundbehandlingen är oftast att använda mjällschampo som Ketoson eller Fungoral. Är det mycket besvär med klåda, kan man gärna kombinera med en kortisonlösning.
Har man mer "tjocka fjäll" i hårbotten, ska man alltid tänka på psoriasis. Det är däremot mycket ovanligt att man samtidigt har kombinationen atopiskt eksem + psoriasis. Kroppen väljer vanligen det ena eller det andra. Just vad Du har i hårbotten har jag lite svårt att säga, men några talgbollar är det inte. De som har lite besvärlig hårbotten kan ibland bli hjälpta med schampon som Sevorex från apoteket, BioPlus från vissa frisörer eller ett tjärschampo från hälsokosten. Hjälper inte detta bör Du söka läkarhjälp och kanske be en hudläkare om hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!