Ange ditt sökord

Annons:

Gråa fläckar/ytliga ådror

Hejsan
Jag undrar över två saker:
Det ena är att har fått stora ytliga blodådror på baksidan av smalbenen(vaderna) och knävecken, och även insidan av ena knät. Det är inga knutor som vid åderbråck(som mamma har), utan det ser mer ut som ådrorna kryper upp allt ytligare. På framsidan av smalbenen, och framför allt det ena, har jag stora områden som ser ut som smutsgrå blåmärken/fläckar.
I ansiktet har jag bruna fläckar på kinderna och lite på näsan(melasma), och liknande fläckar har jag nu fått på armarna och armbågarna. Alla dessa symtom har jag haft i liten utsträckning under ca. 2-3 år, men senaste året har det ökat markant!
Jag är 34 år, äter Trionetta 28, röker inte och har fått två barn. Jag äter inga andra mediciner.
Vad kan detta bero på och vad kan man göra åt det?

Svar till signaturen Carina.
Ytliga tunna blodkärl (telangiectasier) är mycket vanligt på benen, ibland i samband med åderbråck men ses ofta utan detta. Laserbehandling eller insprutning av ämnen son gör att kärlen löds ihop är de behandlingar som prövats mest-med varierande resultat.
Vidare har du tydligen lätt att få bruna fläckar så kallade hyperpigmenteringar. Orsaken kan vara resttillstånd efter inflammation, hormonpåverkan eller kraftig solning. Man kan ibland försöka bleka huden med hydrokinon men det är svårt att få det snyggt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 9 juli, 2001 Publicerad: 9 juli, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: