Ange ditt sökord

Annons:

Galopperande eksem över hela kroppen på bebis

Vår son, dryga 11 månader, har haft en virusinfektion i snart 5-6 veckor. Den började som "vanlig" förkylning, övergick i nästan en och en halv vecka med hög feber (toppar runt 40.3 grader). Samtidigt med att febern försvann kom en heshet (stackars barnet lät som ett strandsatt sjölejon) fortsatt "normal förkylning". Och så kom utslag, med början i "blöjregionen"., för att sprida sig nedåt ben och sedan mage/rygg och nu även armar, nacke, hals och ansikte och hårbotten. Sonen fjällar också, med början i fingertoppar och tåspetsar för att nu fjälla lite här och där. Vi har fått kortisonsalva att smörja med två ggr per dag samt miniderm att smörja med dessutom.
- Är det "ofarligt" att ha en så pass utspridd eksem?
- Hur ofta ska man smörja med Miniderm, kan man göra detta i samband med kortisonsalvan eller bör det gå en viss tid?
- Kan eksemet bero på tex mjölkallergi (heshet och saglingar gör att vi misstänkt halsinfektion, men alla koller visar på virus) ish som välling varit populäraste maten denna perioden. Dessutom har sonen även fått illaluktande avföring dessutom uppemot 6 - 7 ggr per dag. Vad jag förstått utesluter man en produkt i samband med misstanke om födoämnesallergi. Men vad ersätter vi vällingen med? Såväl majs- som risvälling innehåller skummjölkspulver!

Till basfrågan, vad kan ligga bakom ett eksem som plötsligt (ett par dagar) poppar upp och sprider sig så totalt över kroppen och inte blir bättre av kortisonpreparat i kombination med mjukgörande salvor?

Hudutslag i samband med infektioner är vanligt, tänk bara på de speciella utslagen vid våra vanliga barnsjukdomar som mässling och röda hund. Det finns vid många olika virusinfektioner ett efterföljande hudutslag.
Har man tendens till lite torr hud och eksem, brukar infektioner kunna försämra själva eksemet. Grundbehandlingen är mjukgörande kräm, t.ex Miniderm som innehåller fett från rapsolja och mjukgörande glycerol. Den kan Ni använda hur ofta som helst på hela kroppen utan problem. Själva kortisonkrämen är tänkt att dämpa själva eksemretningen och klådan i huden. Är det själva virusinfektionen som ligger bakom utslaget är det bara att vänta ut det hela och parera med mjuksalvan och kortisonkrämen. Blir det snart inte bättre inom 1-2 veckor tycker jag Ni ska visa upp sonen på barnavårdscentralen.
/Anders

Läs mer i vår eksemskola.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: