Ange ditt sökord

Annons:

Galopperande eksem över hela kroppen på bebis

Vår son, dryga 11 månader, har haft en virusinfektion i snart 5-6 veckor. Den började som "vanlig" förkylning, övergick i nästan en och en halv vecka med hög feber (toppar runt 40.3 grader). Samtidigt med att febern försvann kom en heshet (stackars barnet lät som ett strandsatt sjölejon) fortsatt "normal förkylning". Och så kom utslag, med början i "blöjregionen"., för att sprida sig nedåt ben och sedan mage/rygg och nu även armar, nacke, hals och ansikte och hårbotten. Sonen fjällar också, med början i fingertoppar och tåspetsar för att nu fjälla lite här och där. Vi har fått kortisonsalva att smörja med två ggr per dag samt miniderm att smörja med dessutom.
- Är det "ofarligt" att ha en så pass utspridd eksem?
- Hur ofta ska man smörja med Miniderm, kan man göra detta i samband med kortisonsalvan eller bör det gå en viss tid?
- Kan eksemet bero på tex mjölkallergi (heshet och saglingar gör att vi misstänkt halsinfektion, men alla koller visar på virus) ish som välling varit populäraste maten denna perioden. Dessutom har sonen även fått illaluktande avföring dessutom uppemot 6 - 7 ggr per dag. Vad jag förstått utesluter man en produkt i samband med misstanke om födoämnesallergi. Men vad ersätter vi vällingen med? Såväl majs- som risvälling innehåller skummjölkspulver!

Till basfrågan, vad kan ligga bakom ett eksem som plötsligt (ett par dagar) poppar upp och sprider sig så totalt över kroppen och inte blir bättre av kortisonpreparat i kombination med mjukgörande salvor?

Hudutslag i samband med infektioner är vanligt, tänk bara på de speciella utslagen vid våra vanliga barnsjukdomar som mässling och röda hund. Det finns vid många olika virusinfektioner ett efterföljande hudutslag.
Har man tendens till lite torr hud och eksem, brukar infektioner kunna försämra själva eksemet. Grundbehandlingen är mjukgörande kräm, t.ex Miniderm som innehåller fett från rapsolja och mjukgörande glycerol. Den kan Ni använda hur ofta som helst på hela kroppen utan problem. Själva kortisonkrämen är tänkt att dämpa själva eksemretningen och klådan i huden. Är det själva virusinfektionen som ligger bakom utslaget är det bara att vänta ut det hela och parera med mjuksalvan och kortisonkrämen. Blir det snart inte bättre inom 1-2 veckor tycker jag Ni ska visa upp sonen på barnavårdscentralen.
/Anders

Läs mer i vår eksemskola.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!