Ange ditt sökord

Annons:

Gått upp i vikt efter rökstopp

Hej! Jag har nu varit helt rökfri i 6 månader! Jag har gått upp ca 8kg. Trots att jag VARJE dag sedan ca3 månader tar en powerwalk/joggar så går jag inte ner!! Jag tänker på vad jag äter och låter bli så mycket onyttigt som möjligt.. Jag har även sedan rökstoppet problem med magen. Innan jag slutade gick jag på toaletten ca 2 ggr/vecka. Nu är det mer sällan och jag blir mer som förstoppad med svullen och ibland öm mage.. Hjälp mig, vad ska jag göra?? Tack på förhand! Mia, 25 år

Mia,

Vid rökning ökar kroppen ämnesomsättningen i syfte att bryta ned gifterna. Vid ett rökstopp kommer ämnesomsättningen att återgå till en mer normal (=något lägre) nivå. Med oförändrat kaloriintag och motion medför detta en viktuppgång på i genomsnitt ca 4 kg. Tyvärr går vissa personer upp mer än så medan andra inte går upp alls. Om du kan minska ytterligare något på kaloriintaget och samtidigt öka den fysiska aktiviteten kommer du gå ner i vikt. Detta är dock mycket lättare att säga än att genomföra.

I samband med ett rökstopp kan magen bli trögare. Även här är fysisk aktivitet viktigt. Kontakta din vårdcentral och/eller apoteket för ytterligare råd.

Mvh,

PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 27 september, 2011

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.