Ange ditt sökord

Annons:

Gått upp i vikt efter att jag slutade röka

Har gått in i en avtrappningsfas med Champix. Det fungerar bra, hittills i alla fall!
Men min vikt!! Hur gör jag? Kan man ens gå ner i vikt då man är 53 år? Jag har gått upp
säkert 6 kg på ca 8 veckor! Var överviktig redan innan! Ska jag verkligen behöva återgå
till cigaretter för att dämpa hungerkänslorna? Känner mig ledsen och bedrövad. Konstant
hungrig. Ful och tjock. Äcklig. Snälla doktorn, ge mig något litet tips...:( Ledsen (kvinna 54år)

Grattis till ditt rökstopp som tyvärr medför en ökad risk för viktuppgång. Denna är i genomsnitt ca 4 kg. Om du tillför kroppen gifter som vid rökning ökar kroppen ämnesomsättningen i syfte att bryta ned gifterna vilket är bra så länge giftet A inte bryts ned till de för kroppen än giftigare ämnena B och C. När du slutar räka återgår ämnesomsättningen till en normal nivå. En annan viktig faktor som ger viktuppgång är ökad aptit med ökat kaloriintag. Det är dock ingen naturlag att de som slutar röka går upp i vikt. Jag har bland ”mina” patienter många som lyckats med kombinationen att sluta röka/snusa samtidigt som de gått ned i vikt. Teorin är mycket enkel (mindre kaloriintag och ökad fysisk aktivitet) men praktiken är betydligt svårare. Inom sjukvården har vi inte längre något läkemedel som kan vara till hjälp för att minska aptiten men du kan få annan form av stöd. Dessutom finns många företag som har viktreduktion som en viktig del av sin affärsidé. Här måste du ofta binda dig att betala en viss summa/månad vilket i sig kan vara motiverande för att lyckas. Detta kan verka dyrt men kostar betydligt mindre än vad du tidigare lagt på cigaretter.

Jag hoppas att ditt rökstopp är första steget till en ny livsstil där ökad fysisk aktivitet leder till såväl lägre vikt som ökat allmänt välbefinnande.

Mvh

PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: