Ange ditt sökord

Annons:

Frisörstudent som får problem med eksem

Hej jag är en tjej på 17 år som läser till att bli frisör. Jag har det här senaste året haft mycket problem med min hy.
När jag va liten hade jag eksem, vissa perioder extremt mycket. Mest var det i armveck och knäveck, men kunde uppkomma på en hel del andra ställen. Men eksemen avtog när jag va kanske 13 år. Jag hade aldrig eksem förrän jag började gymnasiet. Då började det sakta komma tillbaka i arm och knäveck. På vintern fick jag jätte torra och spruckna händer men jag fortsatte ändå som vanligt med att shamponera, färga.. Ja sånt som alla frisörer gör. Jag fick också akne, vilket jag aldrig haft tidigare. När vintern försvann fortsatte mina händer vara väldigt torra mellan fingrarna. Det har varit så i ett halvår nu. Men när jag använder armband och ringar (med nickel) får jag röda, torra fläckar. Ibland kan det finnas små vätskefyllda knölar i dom. jag har likadana fläckar på höger axel. En fram och en bak. På dom finns inget pigment? för jag är liksom vit där.
Jag har också en hel del eksem på benen och i ena armvecket. Så nu håller jag på att överväga - är den här förändringen ett tecken på att jag inte borde bli det jag verkligen vill bli? Frisör (kvinna 17år)

Du har vad vi kallar ett atopiskt eksem. En av grunderna för detta är en tunnare och ömtåligare hudtyp som har svårare att klara av hudnötande arbeten. Och frissa är ett typiskt sånt. Eksemet är ofta bättre sommartid – huden mår bättre då och solljuset påverkar ekseminflammationen. De vita fläckarna beror på att inflammationen stör pigmentcellerna. Lite låter det som om du skulle vara nickelallergisk.
Jo, du skall nog fundera över ditt yrkesval. Det är lättare att byta nu än om några år. För du kommer inte att bli av med din eksembenägna hud.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!