Ange ditt sökord

Annons:

Frisörstudent som får problem med eksem

Hej jag är en tjej på 17 år som läser till att bli frisör. Jag har det här senaste året haft mycket problem med min hy.
När jag va liten hade jag eksem, vissa perioder extremt mycket. Mest var det i armveck och knäveck, men kunde uppkomma på en hel del andra ställen. Men eksemen avtog när jag va kanske 13 år. Jag hade aldrig eksem förrän jag började gymnasiet. Då började det sakta komma tillbaka i arm och knäveck. På vintern fick jag jätte torra och spruckna händer men jag fortsatte ändå som vanligt med att shamponera, färga.. Ja sånt som alla frisörer gör. Jag fick också akne, vilket jag aldrig haft tidigare. När vintern försvann fortsatte mina händer vara väldigt torra mellan fingrarna. Det har varit så i ett halvår nu. Men när jag använder armband och ringar (med nickel) får jag röda, torra fläckar. Ibland kan det finnas små vätskefyllda knölar i dom. jag har likadana fläckar på höger axel. En fram och en bak. På dom finns inget pigment? för jag är liksom vit där.
Jag har också en hel del eksem på benen och i ena armvecket. Så nu håller jag på att överväga - är den här förändringen ett tecken på att jag inte borde bli det jag verkligen vill bli? Frisör (kvinna 17år)

Du har vad vi kallar ett atopiskt eksem. En av grunderna för detta är en tunnare och ömtåligare hudtyp som har svårare att klara av hudnötande arbeten. Och frissa är ett typiskt sånt. Eksemet är ofta bättre sommartid – huden mår bättre då och solljuset påverkar ekseminflammationen. De vita fläckarna beror på att inflammationen stör pigmentcellerna. Lite låter det som om du skulle vara nickelallergisk.
Jo, du skall nog fundera över ditt yrkesval. Det är lättare att byta nu än om några år. För du kommer inte att bli av med din eksembenägna hud.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.