Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om Zyban

Hej
hur man kan ta på bästa sätt använda Zyban.
Jag skulle börja med det för att jag fick fel förklaring
från min ??? efter när jag har läst på nätet.
Tack Nakib (man 41år)

Nakib,

Zyban liksom andra läkemedel som används vid rökavvänjning ska alltid kombineras med motiverande stöd. Du bör vända dig till den läkare som skrivit ut Zyban vad gäller frågor kring hur just du ska ta det.

Generellt för Zyban gäller dock att behandlingen påbörjas när patienten fortfarande röker. Ett datum för rökstopp fastställs inom de två första behandlingsveckorna med ZYBAN, företrädesvis under den andra veckan. Den initiala dosen är 150 mg 1 gång dagligen i 6 dagar, från dag 7 höjs dosen till 150 mg 2 gånger per dag. Det bör vara minst 8 timmar mellan 2 doser. Maximal engångsdos ska inte överstiga 150 mg och den maximala dygnsdosen ska ej överstiga 300 mg. ZYBAN kan tas med eller utan föda. Rekommenderad behandlingsperiod är 7-9 veckor. Även om utsättningssymtom inte är att förvänta med ZYBAN kan en gradvis nedtrappning ändå övervägas. Om ingen effekt noterats efter 7 veckors behandling bör behandlingen avslutas.

Mvh

PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: