Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om Tetralysal, bölder i armhåla/ljumske och “värmeplitor”.

Hej!

Jag är en man på 29 år som har lite olika hudproblem. Därför skulle jag bli glad om ni kunde upplysa mig lite.

Jag har ända sen tonåren haft problem med utslag kring rygg, bak och lår. Inte så överdrivet mycket i ansiktet även om jag alltid haft fet hy. Problemen tilltar oftast i samband med värmeperioder och befinner sig alltid inom dom områden av kroppen som är klädda. Jag hade inte så hemska obehag av detta när jag var yngre, men nu har det urartat.

Jag har under de senaste 7-8 åren haft flera bölder som blossat upp till pingisbollsstorlek både i armhålan och i ljumsken. Den i ljumsken har jag tömt tre gånger och dom två i armhålan har jag nyligen opererat bort då ingen kur har hjälpt. Jag har dessutom opererats två gånger för en pilonidalcysta (fistel) i ryggslutet. Dessutom har jag, som vanligt, problem över ryggen och baken men numera med större ömmande "inombordare".

Jag var på hudkliniken nyligen och doktorn där tyckte att jag skulle prova Tetralysal. Och då undrar jag, kan detta vara något för mig? I något av era svar läste jag att minst 80% blir bättre av denna medicin, men finns det några uppgifter om hur många procent som blir botade?

Jag har under årens lopp fått ca 20 kurer av antibiotikum/penicillin. Det hör då också till saken att jag haft kronisk bronkit som anledning de flesta gångerna.

En annan fråga jag har angånde Tetralysal är: Finns det något som tyder på att Tetralysal skulle ha inverkan på migrän? Jag lider av Hortons huvudvärk vilket innebär att jag ofta har känningar i form av tryck i huvudet. På Tetralysals informationsblad finner jag att den i sällsynta fall kan ge ökat tryck i skallen. Bör jag akta mig för Tetralysal av den anledningen?

Jag tackar er för en fin sida och hoppas att ni kan hjälpa mig.

Kram!

/Per

Hej! Dina bölder låter som hidradenitis suppurativa , en acneliknande sjukdom som ger bölder och fistlar på de platser du beskriver. Tetracykliner är ett sätt att angripa detta. Ofta kombinerar man flera olika åtgärder, varav laserbehandling av fistlar och ärrområden är en del.
Ökat intrakraniellt tryck är beskrivet vid tetracyklinbehandling. Det anses vara mycket ovanligt, men jag tycker att du bör rådfråga den som behandlar dig för Hortons huvudvärk så att bedömningen kan göras just i ditt fall och inte bara allmänt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 april, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!