Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om hemolys

Min far, 82 år gammal, har fått diagnos hemolys, han tål alltså inte kyla, får inte dricka eller äta kallt eller frysa för då dör de röda blodkropparna. Dör de vid all temperatur under kroppstemp? Och jag undrar om det är ärftligt? Vad kan han göra? Finns det någon behandling? Hur allvarligt är detta? Ingrid, 52 år

Din far har således benägenheten att de röda blodkropparna "går sönder" vid kyla. Det är ju endast de blodkroppar som kommer i kontakt med exempelvis nerkylda slemhinnor som påverkas. I de här sammanhangen är det viktigt att man har kontakt med en hematolog, dvs läkare som är expert på blodsjukdomar. Oftast kan man knappast bota det här tillståndet, såvida det inte är nå¨got annat som ligger bekom symtomen, utan de till att man håller sig hyfsat varm och är försiktig med kall dryck. Om det är ärftligt eller inte är det svårt att säga något om, då det ju i sig är ett ganska sällsynt sjukdomstillstånd.

Annons:

Fler frågor

Hjärnan & Nerver

Har jag huvudvärk eller migrän?

Jag lider ofta av huvudvärk och jag börjar misstänka att det även ibland handlar om migrän. Det hjälper inte att ta paracetamol som jag annars alltid brukar göra. Hur vet jag om det är huvudvärk eller migrän jag har, och hur kan jag mest effektivt lindra det? Finns det något receptfritt?

Ögon & Öron

Tips vid mycket öronvax

Jag är lite kluven när det kommer till det här med att topsa öronen. Man har ju hört det ena och det andra om hur farligt det är att stoppa in bomullstoppar i hörselgången, men jag har så mycket vax och var för inte så länge sedan inne på vårdcentralen för att spola bort en vaxpropp. Har du några tips på vad jag kan använda för att förebygga uppkomsten av vaxpropp.

Kvinnans hälsa

Östrogen till äldre kvinnor

Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år? Vad gör man när man har extrema svettningar? Jag har ätit östrogen mellan 50- och 60-årsåldern.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.