Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om hemolys

Min far, 82 år gammal, har fått diagnos hemolys, han tål alltså inte kyla, får inte dricka eller äta kallt eller frysa för då dör de röda blodkropparna. Dör de vid all temperatur under kroppstemp? Och jag undrar om det är ärftligt? Vad kan han göra? Finns det någon behandling? Hur allvarligt är detta? Ingrid, 52 år

Din far har således benägenheten att de röda blodkropparna "går sönder" vid kyla. Det är ju endast de blodkroppar som kommer i kontakt med exempelvis nerkylda slemhinnor som påverkas. I de här sammanhangen är det viktigt att man har kontakt med en hematolog, dvs läkare som är expert på blodsjukdomar. Oftast kan man knappast bota det här tillståndet, såvida det inte är nå¨got annat som ligger bekom symtomen, utan de till att man håller sig hyfsat varm och är försiktig med kall dryck. Om det är ärftligt eller inte är det svårt att säga något om, då det ju i sig är ett ganska sällsynt sjukdomstillstånd.

Annons:

Fler frågor

Vad behöver jag ha i medicinväskan inför sommaren?

Jag ska vara ute en hel del i sommar och jag undrar vad jag borde ha hemma för att vara förberedd. Vad skulle du säga är måsten i medicinväskan till sommaren?

Pollenbesvär trots medicin

Hej, jag är pollenallergiker och jag upplever att mediciner hjälper till viss del, men jag upplever fortfarande besvär. Finns det något mer jag kan göra för att underlätta mina symptom?

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: