Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om hemolys

Min far, 82 år gammal, har fått diagnos hemolys, han tål alltså inte kyla, får inte dricka eller äta kallt eller frysa för då dör de röda blodkropparna. Dör de vid all temperatur under kroppstemp? Och jag undrar om det är ärftligt? Vad kan han göra? Finns det någon behandling? Hur allvarligt är detta? Ingrid, 52 år

Din far har således benägenheten att de röda blodkropparna "går sönder" vid kyla. Det är ju endast de blodkroppar som kommer i kontakt med exempelvis nerkylda slemhinnor som påverkas. I de här sammanhangen är det viktigt att man har kontakt med en hematolog, dvs läkare som är expert på blodsjukdomar. Oftast kan man knappast bota det här tillståndet, såvida det inte är nå¨got annat som ligger bekom symtomen, utan de till att man håller sig hyfsat varm och är försiktig med kall dryck. Om det är ärftligt eller inte är det svårt att säga något om, då det ju i sig är ett ganska sällsynt sjukdomstillstånd.

Annons:

Fler frågor

Hud & Hår

Slitet hår efter sommaren

Nu efter sommaren och efter allt badande i saltvatten har jag fått så slitet och torrt hår, har du något tips på hur jag kan få tillbaka lyster och mitt fylliga och återfuktade hår?

Hud & Hår

Hur motverkar jag torra händer och fötter?

Jag har väldigt lätt att bli torr under de kallare månaderna, vilket visar sig redan i början av hösten. Har du något bra tips på hur jag kan förebygga och motverka torra händer och torrhet på kroppen? Behöver jag dricka mer vatten och bli mer återfuktad eller finns det någon bra hudkräm som jag kan använda?

Barn & Graviditet

Hur undviker vi förkylningar vid skolstarten?

Nu ska barnen snart tillbaka till skolan igen efter sommaren. Vi i familjen är noga med att tvätta händerna för att undvika de förkylningar man drar på sig i början av skolstarten. MEN, det visar sig att detta inte räcker! Har du några tips på hur vi kan stärka vårt immunförsvar?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: