Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om acne

hej,
jag är tjej på 27 år och undrar över en sak. saken är den att jag på senaste år fått vuxenacne placerat på käklinjen i huvudsak+hals. jag har även nyligen diagnostiserats Hirsutism av min gynekolog. Tydligen har jag ett ökat känslighet för androgen i huden och detta orsakar främst ökad behåring. nu genomgår jag epilering och äter Diane sedan 4 månader.
Efter ett besök hos hudläkaren fick jag även Tetralysal och Skinoren mot min acne. Har ätit det i ca 2 veckor nu och ser en förbättring, men på senaste dagarna har jag fått "finnar" på axlar mot rygg samt överarmar.

mina frågor är nu:

1. betyder min vuxenacne att jag nu får fler hår (på ansikte och nu på kroppen där finnarna sitter?

2. kan nya hårsäckar aktiveras av talgkörtlar?

3. kan nya hår börja växa där mina finnar befinner sig?

4. kan Tertalysalen (elr skinoren) ha aktiverat talgkörtlarna på kroppen (så att det börjar läkas överallt) eller är de nya finnarna ett resultat av en biverkan?

jätte tacksam för svar. Gippan (Kvinna, 27år)

Din akne och din ökade behåring är olika sidor av samma mynt. Det är alltså inte så att aknen driver behåringen eller tvärtom – båda har samma grundorsak. I huden sitter alltid ett hårstrå och en talgkörtel tillsammans.
Aknen lever sitt eget liv och behandlingen ”aktiverar” inte talgkörtlarna.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.