Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om acne, ärr och behandlingar.

Hej! Jag är en nittonårig tjej som undrar över ärr efter acne. Jag har haft acne/finnar hela tonåren, och inte fått så mycket ärr av det, men lite små gropar och ojämnheter etc. Jag har hört om olika behandlingar för att ta bort ärr - laser, hudslipning. Jag har (väldigt?) känslig hy och undrar om alla verkligen klarar av en sån behandling av ärr - läker det bra efteråt på alla, även dem med mycket känslig hy? Jag har nu börjat använda Dalacin som funkar bra. Är det inte så att många röda och bruna fläckar försvinner efter en tid? Jag menar att det kan väl se "värre" ut först men sen klarna upp en hel del? Hursomhelst vill jag ändå gärna veta om ärrbehandling. Vilken skulle du rekommendera? Pris? Vem är "bäst" - mest kvalificerad? Kan t.ex. AHA eller annan ansiktsbehandling av hudterapeut på salong göra huden slätare och ta bort ytligare ärr? Sen undrar jag också om hur man kan behandla pormaskar - jag har många små över hela näsan, ett område på hakan och lite mellan ögpnbrynen. Det enda jag någonsin använt som överhuvudtaget påverkat dem var Skinoren, men jag vet egentligen inte om det hjälpte, men kanske skulle det gjort det efter längre tid? Vad tycker du om ansiktsbehandlingar på salong? Kan det göra huden friskare och öka blodcirkulationen och allt sånt som de påstår? Det var många frågor! Jag skulle emellertid bli väldigt glad för att få alla de här funderingarna utredda. Tack på förhand!

Svar till signaturen Sofi.Det är riktigt som Du skriver att rodnade ärr bleknar med tiden och man bör vänta minst ett år efter att aktiva acneförändringar försvunnit,innan man försöker behandla ev. ärr. Den bästa metoden är slipning som görs av plastikkirurg. Då börjar man alltid med en "provslipning" inom ett litet område, förslagsvis under vinterhalvåret, väntar minst 3 månader för att se resultat och om det blir bra kan man göra större områden. Kostnaden varierar beroende på den medicinska indikationen: om man har tydlig ärrbildning kan behandling ske inom landstingets ram, om det bedöms som rent kosmetiskt får man betala kostnaden själv.Min åsikt är att hudterapeut inte kan göra huden slätare och ansiktsbehandling kan säkert kännas skönt men gör på intet sätt huden friskare. Blodcirculationen är det inget fel på vid sjukdomen acne.Pormaskar är vidgade talgkörtelmynningar som är en normalt förekommande struktur i huden. Man kan alltså ej få bort dem men göra dem mindre synliga med den behandling Du nämner, som då bör användas regelbundet under lång tid. AHA-behandling kan hjälpa vid ytliga ojämnheter, föreslår då att denna behandling görs av läkare ex hudläkare eller plastikkirurg. Hoppas att detta var svar på dina frågor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 februari, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!