Ange ditt sökord

Annons:

Frågor kring seborriskt eksem samt läkemedel

Hej!
Jag har några frågor som jag hoppas får svar på.
Är det fel att man använder diproderm för hårbotten-eksem och diprolen (salvan) för kroppen? Jag oroar mig lite för diprolen eftersom jag läst om att salvan tillhör den starkaste i eksemkategorin. Är seborriskt eksem av samma slag i hela kroppen? Om så är fallet så är det inte logiskt att jag får använda läkemedel med olika styrkor, antar jag. Vad skall jag göra? Och kan jag övergå till en svagare salva efter att jag använt diprolen 0,05% salva eller blir eksemet immunt?
Till sist vill jag påpeka om diproderm (lösning) passar mig bra och undrar samtidigt om det är bättre att använda även diproderm salvan?
Tack för svaren!

Seborroiskt eksem ger ofta symtom i form av utslag både i ansiktet, i hårbotten samt på övriga kroppen. Man kan inte använda samma styrka på kortison på alla delar av kroppen beroende på att huden på olika delar av kroppen är olika känslig för biverkningar av kortison såsom förtunning av huden. I ansiktet, i armhålor, i ljumskar och i underlivet kan man som regel inte använda starkare än hydrokortison (grupp I). På armar, ben, rygg samt i hårbotten kan man använda starkare kortison (grupp III) i perioder. Jag kan inte ge några synpunkter på precis vad du skall använda då jag ej vet hur just ditt eksem ser ut. Det som är viktigt att känna till är att en kortisonkräm med procentsats 0,05% kan vara mycket starkare än en kräm med procentsats 1% beroende på hur själva kortisonmolekylen ser ut. Läs mer om indelningen av kortisonsalvor i dermatologens patientinformation här på vår hemsida.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 mars, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: