Ange ditt sökord

Annons:

Frågor kring seborriskt eksem samt läkemedel

Hej!
Jag har några frågor som jag hoppas får svar på.
Är det fel att man använder diproderm för hårbotten-eksem och diprolen (salvan) för kroppen? Jag oroar mig lite för diprolen eftersom jag läst om att salvan tillhör den starkaste i eksemkategorin. Är seborriskt eksem av samma slag i hela kroppen? Om så är fallet så är det inte logiskt att jag får använda läkemedel med olika styrkor, antar jag. Vad skall jag göra? Och kan jag övergå till en svagare salva efter att jag använt diprolen 0,05% salva eller blir eksemet immunt?
Till sist vill jag påpeka om diproderm (lösning) passar mig bra och undrar samtidigt om det är bättre att använda även diproderm salvan?
Tack för svaren!

Seborroiskt eksem ger ofta symtom i form av utslag både i ansiktet, i hårbotten samt på övriga kroppen. Man kan inte använda samma styrka på kortison på alla delar av kroppen beroende på att huden på olika delar av kroppen är olika känslig för biverkningar av kortison såsom förtunning av huden. I ansiktet, i armhålor, i ljumskar och i underlivet kan man som regel inte använda starkare än hydrokortison (grupp I). På armar, ben, rygg samt i hårbotten kan man använda starkare kortison (grupp III) i perioder. Jag kan inte ge några synpunkter på precis vad du skall använda då jag ej vet hur just ditt eksem ser ut. Det som är viktigt att känna till är att en kortisonkräm med procentsats 0,05% kan vara mycket starkare än en kräm med procentsats 1% beroende på hur själva kortisonmolekylen ser ut. Läs mer om indelningen av kortisonsalvor i dermatologens patientinformation här på vår hemsida.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 mars, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!