Ange ditt sökord

Annons:

Fråga om rodnad i ansiktet

Hejsan jag är grabb på 17 år. Jag har haft problem nu en längre tid med rodnad i ansiktet. Jag hade inte något problem med det när jag var liten. Var helt normal i hyn. Men när jag började bli 6-7 så blev jag helt plötsligt röd som en tomat. Alltså när jag tränar och när jag är ute i varm eller kall temperatur. DETTA STÖR MEJ JÄTTEMYCKET! Jag har inga problem med kompisar eller tjejer men alla frågar hela tiden varför jag är så röd om kinderna. På morgonarna känner jag mej lugn och kinderna är inte alls lika röda som dom är på dagen.

Men jag har lite frågor: Jag har varit hos en hudläkare och han gav mej Metronidazol Alpharma mot rodnaden och Canon derm för övrig hud. Men jag tycker att salvan för ansiktet inte alls har hjälpt. Jag har hört talas om att man kan få tabletter som tar bort rodnaden, stämmer det? Isådana fall – är dom receptfria eller måste man ha en läkares uttalande?

Sen har jag en liten fråga till: Jag solar lite då och då. Precis efter solningen så tar jag after-sun-lotion. Då känns huden bra. Och huden känns bra när jag vaknar men sen när jag ska tex jobba så blir det sämre igen. Är solning bra för mitt röda ansikte? Dämpar det rodnaden?

JAG VILL GÄRNA BLI AV MED MITT PROBLEM SÅ TACK PÅ FÖRHAND!

Det är troligen så att du har en ökad känslighet i dina blodkärl på kinderna som i och för sig kan vara ärftligt betingad.
Finns det någon i din släkt som också har dessa besvär?
Detta är nog inte en del i hudsjukdomen Rosacea och därför hjälper inte heller metronidazol-kräm.
Du skulle kunna pröva receptfri antihistamin såsom till exemepel Aerius och se om det hjälper. Någon anan medicin som du skulle kunna ta känner jag inte till. Däremot tror jag att du skulle kunna bli bättre av solen.
UV-ljus gör att överhuden blir tjockare och då minskar kärlreaktionen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: