Ange ditt sökord

Annons:

Fråga om psoriasis

Hej! Jag är en 22- årig tjej som har haft halsfluss två gånger och sedan efter utbröt psoriasis. Jag blev helt paff, för att jag har aldrig haft något sånt eller ingen i min familj har hört talas om något sånt.Och nu har jag behandlats kanske ca två månader med solbehandling och Elocon. Problemet är att prickarna försvinner och sen kommer tillbaka igen men i mindre grad..sen försvinner, och nu har det försvunnit på den högra handen..men på den vänstra har kommit lite tillbak. Det kliar inte. Så jag vet ej vad jag ska göra.Kommer det försvinna eller kommer det vara såhär hela livet?Jag vet inte mer vad jag ska göra..alltså det har försvunnit men sen kommit lite tillbaka på ena brösten sen försvunnit och sedan nu kommit tillbaka mer på vänstra handen?Kan du ge mig några tips om hur detta kommer utvecklas?Jag är rädd.
MVH Mirela

Svar till signaturen Mirela
Det du beskriver är guttat(droppformad) psoriasis, som är den vanligaste formen av psoriasis hos ungdomar som tidigare ej haft symtom på sjukdomen. Det startar just ofta i samband med en halsinfektion med beta-streptococcer. Därför är det viktigt att behandla denna halsinfektion ordentligt med penicillin och efteråt kontrollera att bakterierna är borta.
Ofta är det så att utslagen kommer och går men efter kanske 3- 4 månader brukar guttat psoriasis läka just på den behandling du fått som är helt korrekt, kortisonkräm och ljusbehandling.
När utslagen försvunnit kan det ibland dröja flera år innan de återkommer, ibland då som en mer avgränsad "vanlig" psoriasis på armbågar och knän.
Men vid en ny halsinfektion fnns risk att denna form kommer tillbaka.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 1 april, 2002 Publicerad: 1 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: