Ange ditt sökord

Annons:

Fortsätt behandla akne – resultaten kommer

Lisa (20): Sedan några månader tillbaka har jag fått besvär av akne. Värst är det kring hakan. Tidigare har jag aldrig haft finnar på kinderna. Men nu har jag även fått det där, samt i pannan och i tinningarna. Det är jättejobbigt. Jag mår väldigt dåligt och undviker att träffa vänner och bekanta. Sedan sex veckor har jag tagit Tetralysal 300mg. Till en början 2 tabletter om dagen. Men då min hud blev väldigt skör och flagnade på vissa ställen tar jag numera en kapsel om dagen. Märker ingen förbättring, snarare har det blivit värre.
Jag undrar vad jag ska göra!?
1. Är tetralysal + differin(morg) och basiron 5% (kväll) något jag ska fortsätta med?
2. Finns något som hjälper mot ärren/rodnaden efter gamla finnar?
3. Finns något stämningshöjande? Känner mig oerhört deppig större delen av dagen.
4. Finns det något slags kirurgiskt ingrepp man kan göra för att skynda på processen?
5. Finns det några kostråd man bör följa?

Överläkare Anders Hallén svarar: Fortsätt med Tetralysal – det kan ta tid innan effekten kommer. Men du behöver två per dag – du blir inte torr av Tetralysal.
Att ta Differin på morgonen är ingen bra variant. Flytta den till kvällen. Den kan du bli irriterad av, så minska ev. ned till ett par kvällar per vecka. Basiron kan du ta på morgonen eller ev. byta ut den mot annan antibakteriell substans.
Ärren avtar med tiden. Det är alldeles för tidigt att diskutera ärrbehandling.
Akne är en inflammation – kirurgi är alltså inget alternativ.
Kosten spelar ingen roll för akneprocessen. Det viktigaste för ditt humör är att få effekt på finnarna. Fortsätt därför din behandling. Det komme att ge resultat.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: