Ange ditt sökord

Annons:

Flera hudförändringar de senaste åren

Hej, Jag är 26år och har just nu problem med vad jag antar är värmeutslag av något slag. När jag var yngre fick jag ofta men inte alltid väldiga rodnader i ansiktet om jag drack alkohol. Idag är det bättre i ansiktet, men värre på bröst, har nog varit på halsen förut också. Om jag är stressad eller varm kan det komma lättare, ibland redan efter en mun vin eller öl. Kan även komma vid kryddad mat.
Har även på senare år noterat lite utslag allmänt på bröst och mage som kan vara hårsäcksinflammationer, inget stort problem men finns ibland, mer eller mindre.
Var utomlands i december och fick stora röda utslag, områden på bröst ut mot axlar och armar, lite upphöjt men utan klåda. Kom i sol - försvann på natten. Nu när jag bara sitter i solen med tröja på mig blir jag röd på samma områden under tröjan, verkar främst vara värmen och inte solljuset som utlöser det.
Varit hos läkare fick kortisonsalva mot soleksem. Men hjälper detta och är det rätt?
Allmänt känslig på bröstområdet, även efter varm dusch.
Kan det vara nässelutslag (urticaria), och inte soleksem?
Kommer det bli värre eller gå över?
Min flickvän har även haft och ibland har problem med svamp i underliv, kan något ha med svamp och göra? Fått problemen sen vi träffades. (Eller blivit värre iaf.)
Bör jag undersöka mig mer?

Soleksem kommer i typfallet på våren, när man börja sola sig. Vanligast hos kvinnor i medelåldern. Totalt sett har nog 15-20% av befolkningen lite besvär, en del mycket. Kommer på solbelyst hud och ger en blandbild av rodnad, knottror och svullnader. Sitter i någon dag - max 1 vecka. Succesivt under sommaren blir det en härdningseffekt, och i slutet av sommaren finns vanligen inga besvär. Här hjälper att ta det försiktigt med solen och successivt öka soltiden och dämpa vid behov med Hydrokortison.

Urticaria eller nässelutslag, kan utlösas av många olika orsaker inklusive värme och i sällsynta fall själva solljuset. Ger mer som "myggbett" och varierande mönster på huden med rodnad och svullnad. Ofta kliande. Sitter i från timme - max 1 dygn, och byter plats under dygnet. Vanliga receptfria antiallergitabletter från Apoteket kan ofta hjälpa som Aerius eller Cetirizin.
Flickvännens svampinfektion tror jag inte har med saken att göra. Dina besvär låter mer som urticaria, och blir det värre kan det vara värt att söka igen.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 maj, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!