Ange ditt sökord

Annons:

Fjällig hud

Hej ylva!
Jag har en mycket torr hud och jag får ständigt torrborsta den.Varför är huden så känslig för klimat förändringar åker jag utomlands måste jag börja med att borsta bort den döda huden och när jag kommer hem från semestern är det som om jag ömsar hud igen. jag vet attt alla flagnar en viss del i torrare klimat men jag ömsar som skinn. Sedan undrar jag varför huden ser ut som krodilhud på vissa ställen kan man inte få bort det?. Varma hälsningar Elle

Svar till Funderar.
Om huden är mycket torr och ser ut som "krokodilhud" kan det bero på att du har en hudsjukdom som heter ichtyos. Den är ärftigt betingad och finns i flera former. Den vanligaste "ichtyosis vulgaris" ger ofta fiskfjällsliknande hud på ben och mage och uttalad torr hud i övrigt. Behandlingen är att ofta smörja in med mjukgörande kräm innehållande karbamid( ex:Caress,Canoderm Calmuril). I riktigt svåra fall finns alternativ specialistbehandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: