Ange ditt sökord

Annons:

Fjällar i ansiktet

Hej!
Jag är en kille på 21 år som har sitt ursprung i Bangladesh. Sedan ungefär 8 år tillbaka har jag haft stora problem med huden i ansiktet. Det fjällar jättemycket, Mest runt munnen och även runt ögonen. Om jag river bort den fjällade huden kan ibland mitt pigment försvinna och jag kan få vita fläckar. Varje dag när jag vaknar använder jag propyless men det hjälper bara i delar av ansiktet men inte kring ögonen och munnnen. För att få fukta huden måste jag använda försvarets hudsalva på de områdena för att de ska bli bra. Det måste jag smörja 2-3 gånger om dagen.
Jag har varit hos hudläkare flera ggr men de har bara gett mig kortisonsalvor som inte har hjälpt. Sist fick jag rådet att använda propyless och den hjälper lite men inte kring ögonen och munnen.
Skulle vara jättetacksam om jag kunde få ett svar på vad ni tror att hudproblemen beror på.
Jag har inget husdjur och inte dammigt i mitt rum.

Hej!
Det låter som eksem, och det är också eksembehandling du fått. Se upp med försvarets hudsalva, som kan ge kontaktallergi (liksom de flesta andra krämer vid långvarig användning). Det bästa rådet är att inte ge upp utan att åter kontakta hudläkaren och berätta att du ej blivit bra. Det finns idag andra salvor (Protopic, Elidel) som kan användas som alternativ till kortisonsalvor i ansiktet. Propyless är bra om du fortsätter att använda, mjukgörande krämer är grunden i eksembehandlingen men hjälper inte mot så uttalade symtom som du beskriver.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: