Ange ditt sökord

Annons:

Fjällande vätskande hårbotten

Hej,
jag är 25 år och har från och till de senaste åren haft problem med min hårbotten. Jag har stora gula fjäll som luktar lite jäst och som vätskar sig. När man petar loss dem ser de ut som gula mjällflak. Ofta har de vätskat sig på natten så att håret är tovigt då jag vaknar. Jag använder Fungoral, men har inte märkt ngn skillnad. Jag kan inte låta bli att peta i hårbotten och den är väldigt öm i området nacke/bakhuvud samt i skov ovanför öronen. Jag har även eksem/torr hy runt näsan och bakom öronen. Jag upplever att de förväras av stress och att de försvinner i perioder. Nu har de varit konstanta i ca 2 månader. Jag har tidigare haft lichen ruber.
Vore tacksam för tips på behandling!

Hej,
det låter i första hand som mjälleksem (seborroiskt eksem), du kan läsa mer om det på dermatologens patientinfomation här på hemsidan. Det kan också röra sig om psoriasis. Det är lättare sagt än gjort att låta bli att peta på fjällen, men petandet irriterar som du redan märkt, och kan förvärra det hela genom infektion och ökning av hudförändringarna. Du bör få hjälp med avfjällande kräm och därefter kortisonlösning, den behandlingen är effektiv i de flesta fall av seborroiskt eksem/psoriasis.
MVH FN

Läs vanliga frågor och svar om mjälleksem

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!