Ange ditt sökord

Annons:

Fjällande vätskande hårbotten

Hej,
jag är 25 år och har från och till de senaste åren haft problem med min hårbotten. Jag har stora gula fjäll som luktar lite jäst och som vätskar sig. När man petar loss dem ser de ut som gula mjällflak. Ofta har de vätskat sig på natten så att håret är tovigt då jag vaknar. Jag använder Fungoral, men har inte märkt ngn skillnad. Jag kan inte låta bli att peta i hårbotten och den är väldigt öm i området nacke/bakhuvud samt i skov ovanför öronen. Jag har även eksem/torr hy runt näsan och bakom öronen. Jag upplever att de förväras av stress och att de försvinner i perioder. Nu har de varit konstanta i ca 2 månader. Jag har tidigare haft lichen ruber.
Vore tacksam för tips på behandling!

Hej,
det låter i första hand som mjälleksem (seborroiskt eksem), du kan läsa mer om det på dermatologens patientinfomation här på hemsidan. Det kan också röra sig om psoriasis. Det är lättare sagt än gjort att låta bli att peta på fjällen, men petandet irriterar som du redan märkt, och kan förvärra det hela genom infektion och ökning av hudförändringarna. Du bör få hjälp med avfjällande kräm och därefter kortisonlösning, den behandlingen är effektiv i de flesta fall av seborroiskt eksem/psoriasis.
MVH FN

Läs vanliga frågor och svar om mjälleksem

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: