Ange ditt sökord

Annons:

Fjällande eller flagnande handflator och fingrar

Hej,
Min lillasyster, som är 17 år gammal, hade för några veckor sedan pluppar i halsen och mycket ont. Hon hade prickar på armar och ben och det kliade i handflatorna. Hon hade ingen feber, men däremot något förhöjd temperatur. För en vecka sedan, ca 2 veckor senare, fick hon stora blåsor i händerna och nu lossar huden. Huden började att lossna i fingertopparna men nu är det även i lederna och vecken. Detta kliar inte. Vad kan det vara? Kan det ha något samband med hennes halsont för några veckor sedan?
Har kollat upp scharlakansfeber, men hon hade ingen smultrontunga och inga utslag i ljumskar eller axiller.

Hej!
Det är inte ovanligt att man ser reaktioner på huden efter en infektion, tex prickar eller fjällning i handflator och på fotsulor ca 2 veckor efter en virusinfektion. "Pluppar" i halsen kan ju ses både vid virus- och bakterieinfektioner,(ofta streptokocker) och streptokocker kan i sin tur ibland utlösa en särskild form av psoriasis, sk "guttat psoriasis" (droppformad). Symptomen du beskriver låter inte som guttat psoriasis, och scharlakansfeber är ovanligt i Sverige numera samt stämmer inte riktigt heller på det du beskriver. Eftersom det låter ganska utbrett och fortsätter att spridas över huden, bör hon gå till vårdcentralen för bedömning, kanske ska en svalgodling tas efter läkarens bedömning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!