Ange ditt sökord

Annons:

Fiskfjällssjuka?

Hej!
Jag lider av någon form av hudsjukdom. Mina handflator och fotsulor är förtjockade, jag är extremt torr i huden och jag har “rutmönstrad” hud på benen (ser nästan ut som pigmentförändringar). Detta syns inte när jag får solbränna. Eftersom jag därför blivit fixerad vid att sola på sommaren har det dessutom lett till att huden har blivit rynkig och skadad.

Kan detta vara någon form av lindrig fiskfjällssjuka och kan man behandla den på något sätt? Jag smörjer in mig flera gånger varje dag, men kan man göra något mer? Går det att få bort rutmönstren på benen och mjuka upp händerna på något sätt? Jag har hört att det finns någon form av invärtes behandling, är det ett alternativ?

Tack på förhand!

Svar till Helene
Om du har förtjockad hud på handflator och fotsulor kan det vara den så kallade "Norrlandssjukan", som är en ärftlig form av keratodermi, som ses mest i norra Sverige. I övrigt beskriver du just fiskfjällssjuka eller ichtyos som ses som fjällande rutmönster ofta på underbenen. 10%-ig karbamid kräm (Calmuril) har god effekt. Galactobase kräm( i hälsokost) kan också hjälpa bra. Vid svåra besvär kan man behandla med ett läkemedel i tabletter som heter acitretin (Neotigason). Detta bör i så fall skötas av hudläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 23 september, 2002 Publicerad: 23 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: