Ange ditt sökord

Annons:

Finns det risk att jag tappar håret på samma sätt som min pappa?

Hej! Som liten hade jag väldigt tjockt hår, men med åren har håret tunnats ut ganska ordentligt och jag tappar ganska mycket hår. Jag är väldigt orolig för att bli extremt tunnhårig och undrar om det finns någonting man kan göra åt saken eller om det är vanligt att håret tunnas ut med åldern? Finns det risk att jag börjar tappa håret som till exempel min pappa har gjort? Han har knappt något hår alls kvar på huvudet. / man 18

Hårväxt är ärftligt styrt. Har man en skallig pappa ökar risken för tunnhårighet. Och det kan komma redan i 20-årsåldern. Med dagens liberala frisyrmode är detta ändå ett minskande problem. Med hjälp av behandling kan man skjuta sitt håravfall framåt, få det att upphöra går inte. Rogaine är ett receptfritt lokalbehandlingsmedel som finns på apotek. Det är mycket väldokumenterat - men ger inte effekt hos alla. Det appliceras i hårbotten en gång dagligen. Årskostnaden är ca 3000 kr och rabatteras inte av läkemedelsförsäkringen. Det andra preparatet är Propecia, som är en testosteronblockerare, och tas som en tablett. Testosteron spelar roll för den maliga typen av håravfall. Kvinnor skyddas av sitt östrogen. För Propecia krävs recept. Inte heller detta rabatteras. Preparaten kan tas samtidigt. Transplantation av hår är en fungerande teknik men mycket kostsam.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.