Ange ditt sökord

Annons:

Finns det risk att jag tappar håret på samma sätt som min pappa?

Hej! Som liten hade jag väldigt tjockt hår, men med åren har håret tunnats ut ganska ordentligt och jag tappar ganska mycket hår. Jag är väldigt orolig för att bli extremt tunnhårig och undrar om det finns någonting man kan göra åt saken eller om det är vanligt att håret tunnas ut med åldern? Finns det risk att jag börjar tappa håret som till exempel min pappa har gjort? Han har knappt något hår alls kvar på huvudet. / man 18

Hårväxt är ärftligt styrt. Har man en skallig pappa ökar risken för tunnhårighet. Och det kan komma redan i 20-årsåldern. Med dagens liberala frisyrmode är detta ändå ett minskande problem. Med hjälp av behandling kan man skjuta sitt håravfall framåt, få det att upphöra går inte. Rogaine är ett receptfritt lokalbehandlingsmedel som finns på apotek. Det är mycket väldokumenterat – men ger inte effekt hos alla. Det appliceras i hårbotten en gång dagligen. Årskostnaden är ca 3000 kr och rabatteras inte av läkemedelsförsäkringen. Det andra preparatet är Propecia, som är en testosteronblockerare, och tas som en tablett. Testosteron spelar roll för den maliga typen av håravfall. Kvinnor skyddas av sitt östrogen. För Propecia krävs recept. Inte heller detta rabatteras. Preparaten kan tas samtidigt. Transplantation av hår är en fungerande teknik men mycket kostsam.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: