Ange ditt sökord

Annons:

Finns det några livsmedel jag bör undvika för att inte få fler finnar eller har du några andra tips?

Hej. Jag är en kille som alltid haft problem med huden i ansiktet. Den är känslig och jag får lätt finnar, speciellt när jag rakar mig eller under de månader då solen inte är så stark. Jag har ätit tetralycal som har fungerat utmärkt med då och då kan det ändå komma fram någon enstaka böld som tar dagar innan de försvinner. Jag undrar om det finns vissa livsmedel man bör undvika som kan medföra att det blir fler finnar samt om det finns annat man kan äta för att bli av med finnarna. Tack!

Din beskrivning talar för att du har en lite envis akne. Påverkan av kosten kan vi avföra från dagordningen, det löser inga problem (inte vitamin B5 heller). Det du behöver är fortsatt aknebehandling och den får du utforma tillsammans med din doktor. Du kanske behöver en antibiotikakur ytterligare. Men det är lika viktigt med lokalbehandling och den skall sen fortsätta lång tid efter tablettbehandlingen är avslutad.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.