Ange ditt sökord

Annons:

Finns det något bra sätt att ta bort leverfläckar?

Hej,
Jag är en 30-åring som har väldigt många och stora leverfläckar (eller naevi eller vad det nu heter på fackspråk) över hela kroppen. Dessutom har jag känslig hud och bränner mig lätt. Dels är jag orolig för att för att drabbas av hudcancer och dels är fläckarna väldigt kosmetiskt störande.

Jag har sökt bland tidigare frågor och sett en del motsägelsefulla påståenden. I era svar rekommenderar ni att man aldrig tar bort leverfläckar om de är godartade eftersom det kan ge upphov till fula ärrbildningar, speciellt i yngre år. Samtidigt finns bland de frågande en tjej som säger sig ha “bränt bort ett hundratal leverfläckar”.

Går det att bränna bort leverfläckar med laser utan att det ger upphov till fula ärr? Finns det något kriterium som fläcken i så fall måste uppfylla för att den ska vara möjlig att bränna bort?

Man skall inte bränna bort naevi med laser. Man kan använda lasern som en kniv och skära bort naevi men det ger ingen fördel framför vanlig kniv. Det finns inget sätt att "trolla bort" naevi utan att ärr uppstår. Jag tycker nog att vi har varit väldigt klara och tydliga i våra svar om naevi. Då varje person har mellan 60 och 200 naevi kan man inte ta bort alla, eller ens några, av kosmetiska skäl. Naevi skall tas bort om medicinsk misstanke finns på cellförändringar. Hela förändringen skall då tas bort på sådant sätt att man kan göra en mikroskopisk analys så kallad patologisk-anatomisk diagnos (PAD).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: