Ange ditt sökord

Annons:

Finnar och känslig hud

Jag har efter 20-års ålder fått finnar (jag är 23 nu). Dom håller sig mest på hakan och runt munnen och det blossar upp när jag blir stressad. Jag har använt basiron (5% och 10%) så länge jag minns (flera år).

Det har hjälpt men för ett tag sen tyckte jag inte att det hade effekt längre. Jag gick till distriktssköterska och fick skinoren utskrivet. Använde det i 2 1/2 mån. Det blev marginellt bättre så jag fick Aberela gel. Använde det i 6 veckor och aknen blev bara värre och värre. Huden blev röd, sårig och knottrig. Jag fick mjukgörande salva utskrivet (fenuril) av min husläkare, som även sa att jag absolut inte fick sola och att jag skulle återkomma om två veckor.

Huden lugnade ner sig lite efter två v. men fortfarande mycket känslig så fort vatten kommer på osv. Gick tillbaka till husläkare (en annan denna gång) och fick differin utskrivet, även om jag sa att min hud var väldigt känslig och att jag inte tålde Aberela. Jag slängde det receptet.

Jag vet att min hud skulle bli ännu värre. Jag har ju i princip bara finnar på hakan där jag använt alla starka medel genom åren. Började så smått använda skinoren igen. Nu har fler finnar dykt upp, jag är röd och irriterad.
Vad ska jag göra? Jag mår jättedåligt av det här och det känns hopplöst!

Hej!
Det kanske rör sig om en perioral dermatit, som kan uppkomma bla genom att man använder olika krämer ofta. Då behövs ibland tablettbehandling. Sök hudläkare igen.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: