Ange ditt sökord

Annons:

Fin solbränna så säkert som möjligt

Jag har pratat med en hudläkare som gav mej lite råd om hur jag ska sola för att sola sakta. Han sa att jag skulle börja med att endast sola 30 min första dagen, sedan 40 min, sedan 50 min och stegvis höja och stanna upp om jag märkte att huden blivit röd efter ca 8 – 24 h efter solning. Samt att aldrig sola mer än 2 h per dag. Min frågan är då, innebär detta solning helt utan solskydd eller är solkräm inräknat? I så fall vilken faktor? Tack på för hand.

Hej! Det är väldigt knepigt att ge så detaljerade råd som du vill ha. Alltför många faktorer finns med: Var solar du, vilken tid på dagen? Har du någon grundfärg? Etc. Rekommendationen som man kan ge är att aldrig sola så att huden blir röd varken direkt eller nästa dag, att vara mer försiktig med solen mellan ca 11-14 då det är mest risk att bli bränd, och att i övrigt skydda huden med kläder hellre än solfaktor. Om man måste vara i stark sol tex vid båtfärd, bör man använda stark solskyddsfaktor (20 och uppåt) i tillräcklig mängd dvs minst en mm tjockt lager. FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 24 september, 2003 Publicerad: 24 september, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: