Ange ditt sökord

Annons:

Femåring med mycket torr hud

Vi har en dotter som är fem år som är mycket torr i huden. Hon kliar sig och vi smörjer henne. Nu till det mystiska. Vi har alltid trott att hon "bara" varit torr i huden men för några veckor sedan hade hon halsfluss och åt därför pencilin, kåvepenin (eller liknande). Efter bara någon dag eller två med penicillin försvann torrheten och huden blev len och fin. Efter penicillinkuren återgick huden till sitt vanliga torra.

Är vår dotter bara "vanligt" torr eller kan det finnas något mer bakomliggande? Och om det nu bara är vanlig torrhet, vad finns det för salvor, olja osv. som hjälper mot detta?

Vi har provat miniderm, karbasal, alovera, men inget av detta tycks hjälpa.

Ibland vid hudinfektioner kan hudbesvären förvärras, men jag kan inte ge någon bra förklaring till att själva hudtorrheten förbättrades under penicillinkuren.
För själva hudtorrheten rekommenderas en mjukgörande kräm som Ni prövat. Ibland kan det vara bättre med en lite fetare kräm som Locobase eller Repair. Vill man ha ett annat alternativ finns även Ceridal som salva eller hudspray. Man kan även pröva med badolja i badvattnet ifall hon tycker om att bada (t.ex ACO badolja eller Ph5 Eucerin badolja).
Tycker Ni dottern är "konstigt torr" i huden, kan det vara bra att visa upp henne för barnsköterskan på barnavårdcentralen för råd och hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!