Ange ditt sökord

Annons:

Förtvivlad!!

Jag har haft utslag i över 10 år, utan att fått reda på vad det är för fel. Det börjar på våren, så fort solen kommer fram. Knottriga, kliande utslag. Har haft olika krämer, salvor och mediciner men inget har hjälpt.
Började ljushärda huden i januari (en gång/vecka) och är nu uppe i 15 sek.
Men utslagen har börjat kommit ändå!
Vet inte vad jag ska göra. Behöver hjälp.

Mvh Malin

Svar till signaturen Malin
Det är litet svårt att på din korta beskrivning ge råd. Den grupp av hudsjukdoamr som orsakas av solbestrålning kallas polymorfa ljusdermatoser. Inom denna grupp finns dels det vanliga "soleksemet" som ungefär 30% av alla kvinnor har. Soleksem ger intensivt kliande små knottror på bröst,rygg och lår, mer sällan i ansiktet. oftast blir besvären mindre frampå sommaren. Lättare former av soleksem blir bättre med kortisonkräm.
Vidare finns en mer besvärlig variant av polymorf ljusdermatos med olika typer av utslag speciellt i ansiktet och på bröst och rygg. För dessa hudsjukdomar finns flera olika behandlingsalternativ som klorokin (malaria-medicin), kortison eller cellgifter. Ljushärdning kan fungera. Alla dessa behandlingar måste skötas av hudspecialist med speciella kunskaper om ljusdermatoser.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 23 april, 2002 Publicerad: 23 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: