Ange ditt sökord

Annons:

Försvinner HPV av sig själv?

Hej! Har HPV (lågrisk variant av den) och har några frågor kring det. Försvinner viruset av sig självt? Kan jag smitta någon eller bli smittad av HPV av någon annan typ om jag hånglar? Kan jag få någon annan typ av HPV genom sex?

Kvinna, 26 år

Humant papillomvirus (HPV) finns i flera olika varianter, där det är viktigt att skilja på lågrisk- och högriskvarianter. Lågriskvarianterna är de som kan orsaka till exempel kondylom, klassiska könsvårtor, medan högriskvarianterna kan orsaka förstadier till cancer och i värsta fall cancer, till exempel livmoderhalscancer. Viruset kan förekomma i slemhinnor i underliv och på huden runt könet. HPV kan också förekomma i munslemhinnan. Kvinnor som blir kallade på screening av livmoderhalscancer testas för HPV i underlivet. Det finns däremot inget rutintest för att se om HPV finns i munslemhinnan.

HPV smittar via samlag. Det kan troligen också smitta via oralsex och kanske via djupa kyssar, det är inte helt klarlagt.

Du kan smittas av varianter du inte har, därför är det bra att vaccinera sig. HPV läker vanligtvis ut av sig själv, men det tar ofta några år. Har man en högriskvariant är det viktigt att det följs i vården tills det försvinner helt.

Annons:
Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 3 maj, 2024 Publicerad: 3 maj, 2024

Fler frågor

Hud & Hår

Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Jag har torr hud på fötterna och gula förhårdnader. Det är spräckliga partier framförallt på topparna på stortårna. Jag filar och smörjer men det kommer snabbt tillbaka. Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Kvinnans hälsa

Måste man ta antibiotika vid urinvägsinfektion?

Måste man ta antibiotika när man har urinvägsinfektion? Och är det farligt att ha samlag när man har urinvägsinfektion även om det är samma person?

Hud & Hår

Bruna fläckar av solen

Varför får jag bruna fläckar i ansiktet av solen?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: