Ange ditt sökord

Annons:

Förstörd/sämre hud efter semestern?

Hej. För ca 1,5 år sedan var jag på Gran Canaria och var oförsiktig i solen, brände mig. Jag tror att ungefär sedan dess, sedan jag kommit hem, har min hud inte varit sig lik. Jag flagnar ibland, huden blir torr först o sedan röd. Jag kan inte längre sola och bli brun på samma sätt utan min hud börjar flagna istället, även fast jag kanske bara solat 20 minuter. Måste använda lotion osv nuförtiden, men det hjälper inget vidare. Har jag förstört min hud för resten av livet? eller går det här över med tiden?

Hej!
Det framgår inte om du tidigare har tålt solen bra och kunnat bli brun direkt. UV-ljuset så nära ekvatorn är mycket starkare än här hemma. Det är inte ovanligt att soleksem börjar i samband med en sådan solresa som du beskriver, och det går oftast inte över med tiden. Det enda du kan göra nu är att vara försiktig i solen och inte bränna dig. Var i skuggan under de timmar då UV-ljuset är som starkast (11-15 ca), ha kläder på och stark solskyddsfaktor om du måste vara i solen.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: