Ange ditt sökord

Annons:

Förhud: längsgående sprickor runt om i toppen av förhuden

Hej

Jag har ett återkommande besvär som kommer fram var tredje månad. Det är att toppen på förhuden får längsgående sprickor, bristningar. Detta ligger som ett band i toppen ca 1 cm brett. Det är rött o irriterat. Vid stånd så töjer sig sprickorna o blir breda o börjar blöda. Detta händer ca var tredje månad och varar några veckor.

Första gången (1998) jag sökte läkare för detta så skrev han ut "Daktarcort" nåt för fotsvamp. Den gång hjälpte det.

Andra gången (2000) då var tuben tom o jag sökte läkare o hon visste inte vad att göra men då sa jag att min förra läkare hade skrivut ut ovan o då gjorde hon det me och detta gick över.

Tredje gången (2003-5-7) så gick jag till min manliga doktor o förklarade om den lille... Han sa då att det ser ut som ett eksem för det var rött o svullet enligt honom o han såg även de längsgående sprickorna. Jag sa också att området känns torrt ibland o jag sa till honom att jag hade provat en hydrokortcream receptfritt men den brände o sved som bara den så jag tog bort det med vatten.

Ändå skrev han ut denna kräm: "Locoid 0,1%". Har bara kollat lite om den o det står bla att den inte får tas för ofta i ljumskarna med tanke på att den kan torka ut huden. Han sa också att han ville gärna se när förhuden är som mest irriterad o då tänkte jag "kunde ju ha onnanerat på morgonen innan men ville inte ha så ont".

Nu kanske detta blev ett långt brev men jag är fundersam på vad det kan vara som gör att det uppstår ett eksem på förhuden. Tjejen skämtade o sa att det var för att vi inte hade setts på ett tag o därför hade min förhud torkat o blivit röd. Dessutom så misstänker jag att vid ett antal tillfällen detta har uppkommit så tror jag att jag har haft en liten blåsa av typen herps A på skaftet.

Går det inte över så får jag väl gå till min kära doktor o kanske få honom till att skriva en remiss till Hud på NÄL.

Förhuden är normalt rätt så okej men det är bara när detta inträffar som den blir trång. En tanke jag har haft har varit att den kanske bordes snittas så den blir "bredare". Tilläggas ska att jag är varsam med tvål runt o i organet och alltid rent tyg mot den.

Vad är er uppfattning om detta röda o långsgående springor runt toppen på förhuden? Eksem?

Mvh Jonny Be Good.

Hej!
Du bör absolut söka för att få en remiss till hudspecialist, så att du kan få en diagnos. Det finns en diagnos som heter lichen sclerosus et atroficus, som du kan läsa om på dermatologens patientinformation på hemsidan. En hudspecialist kan ställa diagnosen, eller bedöma om detta är eksem eller något annat.

Lichen sclerosus et atroficus i dermatologens patientinformation

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: