Ange ditt sökord

Annons:

Förebygga risken för fibromyalgi

Hej doktorn! Jo, det är så att fibromyalgi går i min släkt och både min mamma, mormor och ett flertal av mina mostrar har det. Så därför undrar jag, finns det något sätt att förebygga fibromyalgi? Jag är nu inställd på att bli kirurg och om jag skulle få fibromyalgi skulle det nog vara en dålig idé med tanke på smärtan i musklerna och lederna, eller har jag fel? Tacksam för svar / Jonna

Enligt internationella uppskattningar är 2-4 % av vuxenbefolkningen drabbad av fibromyalgi och man bedömer att omkring 90 % av dem är kvinnor. När det gäller ärftligheten har man i dag inga säkra vetenskapliga bevis för det, men man har kunnat konstatera att i en de familjer har mormor, mostrar, mor och systrar drabbats. Andra faktorer som kan spela in är fysiska och psykiska traumatiska händelser, miljöexpositioner, tendens till överrörlighet men också en högpresterande personlighetsläggning. Man måste vara medveten om att flera faktorer i det enskilda fallet kan vara av betydelse samtidigt med varandra. Ibland kan fibromyalgi börja med en smärta på ett ställe som sedan sprider sig, men det kan också dölja sig andra sjukdomar bakom som till exempel sköldkörtelproblem, reumatiska sjukdomar.

Det kan ju vara så att du som har så många på din mammas sida i släkten har en ökad risk för att drabbas av fibromyalgi i framtiden. Det är då bra att vara medveten om det och att försöka leva så sunt som möjligt. Att oroa dig för ditt framtida yrke (ev kirurg) tycker jag inte att du ska behöva göra, utan se till att utbilda dig till något som du verkigen trivs med. Tankarna på fibromyalgi får inte bli ett hinder. Det finns som sagt inte tillräckliga bevis för att just du skulle drabbas. Många med fibromylagi klarar att arbeta heltid och har lärt sig att hantera sina problem så att smärtan inte styr deras liv.

Annons:

Fler frågor

Kvinnans hälsa

Östrogen till äldre kvinnor

Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år? Vad gör man när man har extrema svettningar? Jag har ätit östrogen mellan 50- och 60-årsåldern.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.