Ange ditt sökord

Annons:

Fått akne i ansiktet, främst på kinderna

Hej! Jag är 34 år och för lite mer än ett år sedan har jag fått akne i ansiktet, främst på kinderna. Har aldrig haft problem med finnar tidigare. Trodde att det kanske var pga min hormonspiral (Levonova) då det står kan vara en biverkning, så jag tog ut den för ca 1 månad sedan. Aknen har inte blivit bättre. I dag var jag hos en hudläkare som skrev ut Tetralysal och Differin att behandla med i tre månader. Nu undrar jag:
1. Hur lång tid tar det innan Tetralysal börjar verka och blir det alltid en såkallad “uppblossning” av aknen i början?
2. Hjälper Tetralysal endast under behandlingstiden? Dvs kommer aknen tillbaka när man avslutat kuren? Och om det kommer tillbaka, varför envisas läkare med att skriva ut den då?
3. Med tanke på att jag aldrig haft problem med finnar tidigare (inte heller någon i min familj) kan det vara så att jag fått akne pga spiralen och att min kropp “behöver tid” att bli “normal”, så aknen kan läka ut av sig själv? Eller hade jag fått akne ändå?
4. Kan jag använda p-pillret Yasminelle samtidigt som jag tar Tetralysal och Differin?
Många frågor men jag hoppas verkligen du vill besvara dem.
Mvh Anonym

Ja, hormonspiralen kan bidra till akne på samma sätt som minipiller. Det kan ta lång tid för talgkörtelapparaten att ställa om sig efter att du tagit ut spiralen. Om spiralen är enda förklaringen kan man inte säkert veta, men spelat roll har den.
Däremot kan du ta Yasminelle, oavsett annan aknebehandling..

Det kan ta ett par månader innan Tetralysalen biter på aknen. Den ger inte initial uppblossning.

Om din akne tänker återkomma efter kuren vet man inte i förväg. Även om den skulle göra det så har man haft mindre akne under behandlingstiden och risken för kvarstående ärrbildning minskar också.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: