Ange ditt sökord

Annons:

Fågelloppor?

Hej.
Jag har fått röda kliande bett främst på benen men också på ryggen och lite på armarna. Undrar om det kan vara fågelloppor. Det finns en katt som går in i skatornas bo i trädet utanför vårat hus. Jag har tagit ner katten från trädet många gånger den senaste veckan och det var då problemet började. Hon är väldigt kelen och stryker sig gärna mot en. Jag är inte alergisk mot katt. Betten är små och röda. Det kommer ingen vätska ur dom men det kliar mycket. Det börjar blöda och blir skorpor när man kliar på dom. Min granne fick fågelloppsbett när hon matade fåglarna på gården därför tror vi att det är såna. Hoppas at ni kan skriva och berätta om fågelloppor så att jag vet om det finns något som lindrar.

Det låter högst troligt att dina utslag är bett av fågelloppor. Vidare kan ju katten har loppor som också kan ge bett hos dig. Olika sorters loppor som alla är så kallade artspecifika, kan ge bett på människa. Oftast sitter betten grupperade eller på rad, är 1/2 cm-1 cm stora, upphöjda, röda och kliar intensivt när de kommer. Hydrokortisonkräm att smörja på liksom antihistamin i tabletter kan lindra. I övrigt bör man ju försöka hitta var lopporna finns och om det är hos ett husdjur kan detta behandlas av veterinär. Anticimex (som betyder "mot loppa") har en bra hemsida där man kan få råd.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 april, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: