Ange ditt sökord

Annons:

Extremt torr under fötterna

Hej!

Det är så att jag har jättejobbiga problem med mina fötter. Jag har nageltrång på bägge stortårna och mina lilltårsnaglar ser väldigt konstiga ut. Har tidigare haft fotsvamp mellan tårna, men det har jag nu botat med hjälp av salva. Nu till saken: jag har jättetjock hud på mina fotsulor och det flagnar hela tiden. Detta gäller bägge fötterna. Och mellan fotsulorna har jag röda utslag där det också flagnar och nu har det börjat växa mot sidorna, så det syns när man går barfota.
Jag kan även tillägga att när jag duschar blir den flagnande huden under fötterna alldeles vit och lossnar lätt.

Jag har även haft röda utslag på händer sedan lång tid tillbaka. Dom röda utslagen är på handflatorna och det har börjat växa utåt på insidan av fingrarna också. Runt om dom röda utslagen flagnar huden något. Det kliar inte.

Vad är detta för något? Jag kunde inte hitta något om detta på besvarade frågor. Finns det någon salva för detta?

Jag lider jättemycket av detta! Är detta en och samma sjukdom och kan man bota den enkelt med hjälp av någon salva?
Hoppas jag kan få hjälp, så jag slipper lida…

Hej!
Det låter som en form av "palmoplantar hyperkeratos" dvs förtjockat hornlager i händer och fötter. Detta kan vara ärftligt, finns tex en form hos släkter från Norrland. Symptomen är som du beskriver, och kan kompliceras av svampinfektioner eftersom fotsvamp trivs i det tjocka hornet.
Att det bildas mycket tjockt hornlager är svårt att göra något åt. Men svampinfektioner kan behandlas, och det finns bra mjukgörande krämer med salicylinnehåll, som kan lösa upp en del överflödigt horn (tex Locobase LPL). Eftersom detta besvärar dig mycket tycker jag att det är motiverat att du får remiss till hudspecialist för diagnos och behandling.
FN

Läs vanliga frågor och svar om keratodermi (förhornad hud).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: